Ingredience: | |
jáhly (+ 400 ml vody) | 90 g |
kešu ořechy | 40 g |
olivový olej | 5 lžic |
vinný ocet | 1/2 lžíce |
citronová šťáva | 1 a půl lžíce |
sůl | 1 lžička |
agáve sirup | 1 lžička |
pepř | špetka |
horká voda + navíc dle konzistence | 200 ml |
navíc sůl, pepř, agáve sirup, koření, cibule... | dle chuti |
Dobře, dobře, měla bych spíše napsat jáhlový dip nebo něco na ten způsob. Protože slovíčko majonéza už znamená očekávání. Očekávání, že to bude chutnat stejně jako majonéza.
Znám to zklamání. Když jsem byla malá a byli jsme na dovolené na Šumavě, bylo mi řečeno, že uvidíme Kamenné moře. Já byla celá šťastná, že se konečně dočkám a uvidím moře. A ono tam bylo pár velkých kamenů a to mělo být to jejich moře. Takže vím více než kdokoliv jiný, jak moc zamrzí, když nejsou věci pojmenovány správně. Sice si chuť majonézy už zcela nevybavuji, ale věřím, že tímto označením nezklamu ničí očekávání.
Když jsem zahlídla tento recept, byla to jedna z věcí, které prostě musím zkusit. Čím dřív, tím líp. Ale ta uspěchanost se mi nevyplatila. Má první várka nebyla nic moc, přesolila jsem to a bylo to moc kyselé. Do salátku se ale skvěle hodila. Ale druhá dávka už stála za to.
Jáhly jsou spíše zásaditého charakteru, což je spolu s pohankou činí výjimkou mezi obilninami. Jáhly jsou trochu tučnější než jiné obilniny, což je přímo předurčuje k tomu, aby byly použity k přípravě takové "prasárny", jakou je majonéza. Nene, špatně zvolená slova. Tohle je zdravá majonéza! Jáhly mají navíc celkem neutrální chuť, tudíž je můžeme krásně využít na slano i na sladko. Úplně si umím představit i sladkou variantu této majonézy. Jen přidat trochu sirupu či ovoce a použít k ozdobení nějakého dezertu. Hm, to také musím vyzkoušet.
Postup:
Kešu ořechy zalijte vodou a nechte odstát nejméně 2 hodiny.
Jáhly třikrát spařte vroucí vodou. Tím se odstraní případná zoxidovaná vrstva, která by jinak mohla být příčinou hořkosti. Poté nasypte spařené jáhly do hrnce, zalijte 400 ml vody, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud se všechna voda do jáhel nevsákne.
Ještě horké jáhly přendejte do koktejlového mixéru, přidejte odmočené a propláchnuté kešu ořechy, vinný ocet, citronovou šťávu, olej, sůl, sirup z agáve a horkou vodu. Vše promixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence bez hrudek.
Pamatujte, že během chlazení majonéza ještě zhoustne, proto přidejte tolik vody, kolik uznáte za vhodné. Každý má rád jinou konzistenci. Já přidávala navíc ještě asi 50 ml.
Podle chuti přidejte sůl, pepř, sirup z agáve, koření nebo třeba nakrájenou cibuli.
Podrobné info: