Ingredience: | |
uvařené jáhly | 250 g |
ovesné vločky | 130 g |
cukr | špetka |
sůl | špetka |
voda | dle potřeby |
Ovocný přeliv: | |
jahody | dle potřeby |
javorový sirup | dle chuti |
Kešu krém: | |
kešu ořechy | dle potřeby |
mandlové mléko | dle potřeby |
vanilka | dle chuti |
Pokud není podmínkou bezlepkovost, můžeme přidat špaldovou mouku, která knedlíčky zjemní, ale i tak jsou báječné a rozhodně si s nimi budu hrát, na slanou verzi oběda se rovněž hodí. Pro zaryté knedlíkáře lze přidat do těsta uvařenou bramboru a těsto tak nastavit, jsou moooc dobré. Pokud potřebujeme přidat bílkoviny k připravované sladké verzi, stačí při přípravě těsta přistrouhat přírodního Šmakouna, který dá lehký tvarohový nádech těstu a zároveň výživově obohatí o cenné bílkoviny. Samozřejmě lze použít i ochucené verze Šmakouna. Zde by se velmi hodilo brusinky a goji, k meruňkovému rozvaru zase meruňkový a ke švestkovému rozvaru zase švestka a skořice, mňam, takových variací až se mi sbíhají sliny. Já zde chtěla vyzkoušet hlavně verzi bez vajec a lepku. Šmakoun je vyroben ze sušeného vaječného bílku, tudíž není vhodný pro bezvaječnou dietu, ale my si jej rozhodně dopřejeme příště. Můžeme jej přidat 50 - 100 g, to pro děti bohatě stačí. U dětí volíme přírodního Šmakouna, který není slazen.
Když jsme byli v jedné restauraci a děti si hrály na písku, nosila tam akorát obsluha ovocné knedlík s tvarohem. Mně v tu chvíli bylo tak nějak líto, že malému nemůžu objednat. Varianta bez tvarohu byla možná ve verzi se skořicí a cukrem, ale to e mi příliš nechtělo. Tvaroh je ještě stálým omezením, který si zatím dopřát nemůžeme. Přijeli jsme domů, malý dostal polévku a šel spát. Mně pořád knedlíky ležely v hlavě a řekla jsem si, že něco zase zkusím a pustila jsem se do přípravy knedlíku, jsou velmi rychlé. K tomu jsem připravila rozvar z ovoce s kešu vanilkovým krémem místo tvarohu. Byla jsem z chuti nadšena a o malém mlsáčkovi ani nemluvím. Do toho knedlíčky s ovocem a kešu krémem jen padaly a já měla velkou radost, že si nejen pochutnal, ale že to byla i zdravější verze, která se moc povedla.
Jáhly propláchneme vodou, můžeme několikrát spařit vroucí vodou, zbaví se tak případné hořkosti, já pouze proplachuji v sítku. Jáhly vložíme do hrnce a zalijeme trojnásobným množstvím vody, přivedeme k varu a necháme 20 minut vařit. Mezitím si kešu ořechy zalijeme rostlinným mlékem a necháme stranou. Pokud máme čerstvé jahody, pouze je rozmixujeme a nemusíme sladit, to už je na každém. Já měla ještě loňské jahody, které jsem nechala rozvařit, přidala trošku javorového sirupu, dle vlastní chuti a rozmixovala tyčovým mixérem. Kešu ořechy je ideální máčet 8 hodin, aby byl krém co nejvíce hladký, případně jde stejného efektu docílit několikanásobným mixováním s pomocí tyčového mixéru. Jakmile nasají tekutiny, změknou. Dle chuti přidáme javorový sirup a mletou vanilku či vanilku z vanilkového lusku dle vlastní chuti. Já jsem na 3 porce krému dala 4 - 5 hrstí ořechů, necelou lžíci javorového sirupu a trošku mleté vanilky. Pokud by byl krém po rozmixování příliš řídký, lze si pomoci kokosovým olejem nebo přidáním kešu ořechů.
Uvařené jáhly necháme vychladnout. Následně k nim přisypeme ovesné vločky, používám ovesné vločky Kölln, jsou velmi jemné a při kontaktu s tekutinou jsou brzy jak kaše. Nemelu je, ale není případně na škodu vločky namlít, pokud mám od jiného výrobce, tak nasekám v sekáčku na prach. Přidáme špetku soli, cukru a vypracujeme těsto. Nesmí se úplně lepit, tudíž konečné množství použitých vloček bude rovněž závislé na zbylém množství vody, které nám zůstane v jáhlech.
Pomocí rukou ukoulíme malé knedlíčky. Následně je vhodíme do hrnce s vroucí osolenou vodou, vaříme 5 minut. Čekáme, až vyplavou a ještě krátce povaříme, jeden si vyndáme, a pokud je již uvnitř hotový, vyndáme je všechny.
No a už jen chybí pěkně naservírovat na talíř. Nejdříve pěknou porci přelivu, do toho knedlíčky, polít kešu krémem a ještě trošku rozvaru navrch.
Podrobné info: