Ingredience: | |
jáhly | 300 g |
olej | 4 lžíce |
nastrouhaná mrkev | 3 ks |
červená cibule | 2 ks |
česnek | 2 stroužky |
květák | 100 g |
brokolice | 100 g |
sůl | 2 - 3 lžičky |
majoránka | 1 lžička |
tolerovaný sýr | 100 g |
vejce - rozdělit žloutky a bílky | 3 ks |
Dnes mám dobrou zprávu pro milovníky slaných receptů a hlavně pro ty, kdo hledají recept na přípravu snídaně, svačiny, ale klidně i hlavního jídla. Tyto koláčky se dají jíst studené i teplé (třeba se salátkem) a schováte do nich kousek zeleniny i pro ty, co s ní stále bojují. Tentokrát obsahují sýr (který zvolíte podle své tolerance) a také vajíčka, tak si nechte dost času na výběr kvalitních a čerstvých surovin. Ta, jak už mnozí z vás zjistili, totiž hraje největší roli nejen při HIT. Jinak jsou koláčky přirozeně bez lepku a dokonce tentokrát nebudete potřebovat žádnou mouku, prostě jen uvaříte jáhly.
Použitou zeleninu seženete čerstvou na trzích, ale klidně se nemusíte bát využít i něco jiného. Přidejte třeba kousek batátů nebo třeba řepu, podle toho, co máte rádi a co tolerujete. Já se snažím košťálovitou zeleninu využívat jak to jen jde pro obsah velmi cenných léčivých látek. Tentokrát jsem k česneku zvolila naši krásně voňavou majoránku, ale nemusíte se bát česnek vyřadit a využít jiné koření, které máte rádi a které vám dělá dobře. Nikdy nezapomínejte, že s recepty se dá tak krásně hrát a výsledkem může být pokaždé nové jídlo.
Jáhly si uvaříme podle návodu a necháme je zchladnout. Zatímco nám chladnou, rozehřejeme na pánvi olej a dáme smažit na jemnou nasekanou cibulku a česnek za občasného míchání. Mezitím nastrouháme očištěnou mrkev, brokolici a květák na hrubším struhadle. Přidáme k opečené cibulce, osolíme, přidáme majoránku a necháme pod poklicí cca 20 minut změknout. Odložíme a necháme vychladnout.
Nastrouháme si připravený sýr a vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Troubu rozehřejeme na 180°C a připravíme si formu na muffiny (vyšlo na 18 normálních muffinů, průměr cca 5 cm). V míse smícháme uvařené jáhly, podušenou zeleninu, nastrouhaný sýr a žloutky. Bílky ušleháme se špetkou soli a vmícháme je do připravené směsi. Těsto rozdělíme do připravené formy a pečeme cca 30-35 minut, muffiny by měly krásně "ztuhnout" a držet tvar. Můžeme podávat teplé třeba s pečenou zeleninou nebo jako svačinku studené. Doporučuji spíše nad talířem, protože se můžou trochu drolit. Dobrou chuť.
Podrobné info: