Pažitka
Název:

Jáhlovo-amarantový dezert se skořicí, mákem a švestkovo-borůvkovým rozvarem a mandlovým mlékem

bez BKM, laktózy, lepku, vajec, vegetariánské, vegan


Jáhlovo-amarantový dezert se skořicí, mákem a švestkovo-borůvkovým rozvarem a mandlovým mlékem


Ingredience:
Ingredience:
amarant300 g
jáhly30 g
skořice na špičku lžičky
mletý mák1 a 1/2 lžičky
švestky10 ks
mandlové mléko dle konzistence
voda dle potřeby
borůvky3 hrsti
Postup přípravy:

Vyrazili jsme k tetě na nákup, když jsem spatřila švestky, které se na mě smály z košíčku, nešlo odolat. Ty jsem si musela prostě přinést domů. Můj strýc právě přivezl čerstvý závoz ovoce a zeleniny z Makra. Většina ovoce a zeleniny, které upravuji na náš stůl, pochází právě z Makra, případně z domácí zahrádky a farmářských prodejen či sadů. Borůvky nám natrhala babička a tak jsem se mohla pustit do přípravy dezertu, který je plný cenných živin a to hlavně vápníku, ale i vitamínů.

Amarant a jáhly propláchneme a několikrát spaříme horkou vodou. Zalijeme dvojnásobným množstvím vody, přidáme skořici a vaříme přibližně 20 minut. Snažíme se odvařit co nejvíce vody, aby dezert nebyl příliš řídký. Když máme jáhly s amarantem vařené, přiklopíme je a necháme vsáknout přebytečnou vodu. 
Mezitím si odpeckujeme švestky, rozkrájíme je, krátce v hrnci prohřejeme, lehce podlijeme vodou, aby se nám nepřichytily. Následně rozmixujeme s čerstvými borůvkami.

K vařeným jáhličkám a amarantu přidáme mák, rozmixujeme a dle požadované konzistence přilijeme za stálého šlehání mandlové mléko. 
Naplníme směs jáhel, amarantu, máku a skořice do pohárků a přelijeme rozvarem ze švestek a borůvek. Následně již jen ozdobíme pokrájenými švestkami a borůvkami.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno