Ingredience: | |
amarant | 300 g |
jáhly | 30 g |
skořice | na špičku lžičky |
mletý mák | 1 a 1/2 lžičky |
švestky | 10 ks |
mandlové mléko | dle konzistence |
voda | dle potřeby |
borůvky | 3 hrsti |
Vyrazili jsme k tetě na nákup, když jsem spatřila švestky, které se na mě smály z košíčku, nešlo odolat. Ty jsem si musela prostě přinést domů. Můj strýc právě přivezl čerstvý závoz ovoce a zeleniny z Makra. Většina ovoce a zeleniny, které upravuji na náš stůl, pochází právě z Makra, případně z domácí zahrádky a farmářských prodejen či sadů. Borůvky nám natrhala babička a tak jsem se mohla pustit do přípravy dezertu, který je plný cenných živin a to hlavně vápníku, ale i vitamínů.
Amarant a jáhly propláchneme a několikrát spaříme horkou vodou. Zalijeme dvojnásobným množstvím vody, přidáme skořici a vaříme přibližně 20 minut. Snažíme se odvařit co nejvíce vody, aby dezert nebyl příliš řídký. Když máme jáhly s amarantem vařené, přiklopíme je a necháme vsáknout přebytečnou vodu.
Mezitím si odpeckujeme švestky, rozkrájíme je, krátce v hrnci prohřejeme, lehce podlijeme vodou, aby se nám nepřichytily. Následně rozmixujeme s čerstvými borůvkami.
K vařeným jáhličkám a amarantu přidáme mák, rozmixujeme a dle požadované konzistence přilijeme za stálého šlehání mandlové mléko.
Naplníme směs jáhel, amarantu, máku a skořice do pohárků a přelijeme rozvarem ze švestek a borůvek. Následně již jen ozdobíme pokrájenými švestkami a borůvkami.