Noky: | |
cuketa | 112 g |
vařené jáhly | 144 g |
bazalka | pár lístečků |
špaldová mouka hrubá či klasická | 4 - 5 hrstí |
sůl | dle potřeby |
Omáčka: | |
České Ghíčko Bio (vegané jiný tuk) | dle potřeby |
bílá cibule | 1 ks |
zelené fazolky | hrst |
očištěná vydlabaná cuketa | 1/2 ks |
listový špenát či hrst čerstvého | pár kostiček |
čerstvá bazalka | pár lístečků |
citronová šťáva | pár kapek |
mandlové mléko | cca 250 ml |
sůl | dle chuti |
Potřebovala jsem rychlou a snadnou omáčku. Tato je naprosto svěží a lehká, rychlá, stejně jako jáhlové knedlíky, které jsou úžasnou alternativou jak nasladko, tak naslano. Dělám je v několika verzích cuketa, jáhly, mouka, sůl nebo místo cukety brambory či pokud chci přidat bílkoviny navíc, rovněž přírodního Šmakouna či žloutek.
Chutnají nejen malému, ale i nám všem. Dá se do nich zamaskovat nejen cuketa, ale i dýně, řepa, prostě experimentům se meze nekladou a využití je neomezené. Samozřejmě lze připravit k této omáčce například kuskus, jáhly, špagety, ale tentokrát jsme měli chuť na něco jiného.
Příprava je velmi snadná, jáhly propláchneme a dáme vařit. Ve chvíli, kdy jsou uvařené, přiklopíme je a necháme vsáknout přebytečné tekutiny. Pokud b bylo tekutin příliš, přecedíme je. Necháme vychladnout, přidáme nastrouhanou cuketu, sůl a zahustíme moukou dle potřeby, těsto je lepivější. Připravené noky vložíme do vroucí vody. Můžeme zkusit jeden vhodit do vody a uvařit, ale ještě se mi nestalo, že bych je rozvařila, nicméně mícháme opatrně. Ve chvíli, kdy vyplavou, jeden vyndáme a ochutnáme. Já vařím přibližně 10 minut.
Během chladnutí jáhel si můžeme ušetřit čas a pustit se do omáčky. Na ghí orestujeme cibuli, přidáme pokrájenou, o čištěnou cuketu, hrst zelených fazolek, špenát, osolíme a zalijeme mandlovým mlékem. Krátce povaříme a dochutíme čerstvou nasekanou bazalkou a přidáme pár kapek citronu. Připravenou omáčku rozmixujeme dohladka, případně si můžeme oddělit část zelených fazolek. U nás se stále jídlo mladým pánem pitvá, takže mixuji dohladka a není problém.
Vzniklou omáčku podáváme společně s připravenými knedlíky.
Přeji dobrou chuť.
Podrobné info: