Pažitka
Název:

Jáhlovo-mandlové knedlíčky se Šmakounem, borůvkami, kokosovým mlékem v župánku z pražených mandlí


Jáhlovo-mandlové knedlíčky se Šmakounem, borůvkami, kokosovým mlékem v župánku z pražených mandlí


Ingredience:
Ingredience:
loupané mandle100 g
přírodní Šmakoun100 g
jáhly50 g
citron pár kapek
cukr dle chuti
sůl dle chuti
voda dle potřeby
Zdobení:
kokosové mléko v plechu1 balení
plátky mandlí dle potřeby
borůvky dle potřeby
loupané mandle50 g
med dle chuti
Postup přípravy:

Dopoledne jsme trhali jedny z posledních letošních borůvek. A řeknu na rovinu, že se mi dnes nechtělo vařit žádné složité jídlo. Nádherného počasí se prostě musí využít. Při trhání borůvek se mi honilo hlavou "sakra bude jedenáct hodin a já nemám uvařeno", nevím, co mě osvítilo, nevím, kde se mi ty nápady v hlavě berou, ale prostě najednou tu byl. Ty mé zlaté kluky jsem vyslala na zahradu zkontrolovat cukety, dýně, švestky a běžela jsem domů rychle vařit. Už jsem měla v hlavě jasnou představu o tvaru a chuti.
Musím říct, že z tohoto receptu mám obrovskou radost. Nejen, že je bez gramu mouky, ale je i bezmléčný, výživný a knedlíčky chutnají skvěle. Otevírají se mi opět nové dveře, tyto knedlíčky jdou využít všestranně, dovedu si je představit i se švestkovým rozvarem a mákem a určitě se k nim nejednou vrátím. A nyní se pojďme podívat na jejich přípravu.

Jediné co v tomto receptu budeme vařit, jsou jáhly, na kterých vlastně vše stojí. Hlavně konečná konzistence. Snažte se odvařit co nejvíce vody z připravovaných jáhel a zároveň je rozvařit. Pokud se stane, že se nezadaří a přeci jen bude konzistence řidší, jde si pomoci vymačkáním přes jemné plátýnko nebo bavlněnou plenu.
Jáhly propláchneme, spaříme několikrát horkou vodou, zbavíme je tak hořkosti, zalijeme vodou a dáme vařit přibližně na 20-30 minut.

Využijeme čas, který máme, než se nám jáhly uvaří. Do mrazáku vložíme kokosové mléko v plechu na 45 minut.
V míse najemno nastrouháme přírodního Šmakouna, v nástavci od tyčového mixéru nameleme loupané mandle, které přidáme do mísy. Nyní již jen počkáme, než se nám jáhly uvaří.
Dále si připravíme mandle na obalování, které opět najemno nameleme a nasucho opražíme na pánvi, dáme do mističky stranou.

Uvařené jáhly přidáme do mísy s namletými mandlemi a Šmakounem, lehce osolíme, přisladíme a přidáme pár kapek citronu. Počítejte s trošku lepivou konzistencí. Namočíme si ruce do vody, vytvarujeme knedlíčky, které obalíme v opražených mandlí. Pokud se vám bude těsto lepit na ruce, přehazujte si je z ruky do ruky, půjde to mnohem lépe a krásně se vám vytvarují.

Nyní již stačí dopřipravit finální zdobení, vyšleháme si kokosové mléko v plechu, vyšlehaný krém dosladíme medem či jiným sladidlem, rozmixujeme si tyčovým mixérem borůvky, které nalijeme na talíř, přidáme hotové knedlíčky, na které dáme opět pyré z borůvek, ozdobíme smetanou a přidáme čerstvé borůvky a plátky mandlí. Já zdobila sáčkem na perníčky od Tescomy, ale klidně můžeme jen lžící.

Knedlíčky jsem připravovala rovněž pro syna a nechtěla jsem příliš sladit, pokud budete připravovat pro starší děti a dospělé, určitě si přislaďte dle vlastní chuť.

Pokud nemáte problémy s mléčnou bílkovinou, ozdobte si knedlíčky klidně tvarohem či bílým jogurtem.

Přeji dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno