Knedlíčky: | |
uvařená směs jáhel a rýže | 402 g |
rýžová polohrubá nebo pohanková mouka | dle potřeby |
sůl | špetka |
voda | dle potřeby |
Ovocný přeliv: | |
třešně | dle potřeby |
švestky | dle potřeby |
nastrouhané jablko bez slupky | 1 ks |
mák | dle chuti |
Recept na knedlíčky jsem si již před časem uložila, původní poměr rýže a jáhel je 1:1. Já jsem si chtěla už dlouho vyzkoušet tento recept s převahou jáhel. Nevěřila jsem, že to jde, bezlepkové knedlíčky bez mouky, ale jde to. Bohužel jsem již nedohledala zdroj, ale i tak bych ráda autorovi poděkovala.
Nečekejte od knedlíčků nijak zvláštní chuť, pořád je to rýže a jáhly, ale k ovocnému rozvaru s mákem se hodí výborně a my jsme si moc pochutnali.
Rýži propláchneme, osolíme a dáme vařit, společně s propláchnutými a spařenými jáhličkami, pokud jáhly nespaříme vodou, budou nahořklé. Jáhly s rýží vaříme za občasného míchání přibližně 20 minut. Ideální je vyvařit maximum vody, následně směs přiklopit. Pokud se nám nepovede odvařit veškerou vodu a došlo by k rozvaření rýže a jáhel, bude zapotřebí přidat do uvařené směsi rýže a jáhel pár lžic mouky - rýžové polohrubé nebo pohankové. Z připravené směsi vytvarujeme kulaté knedlíčky, které vhodíme do vroucí osolené vody. Já jsem dělala ještě z teplé směsi. Není třeba dlouho vařit, postačí minuta, navařte dlouho, knedlíčky by se rozvařily. V původním receptu je uvedeno knedlíčky vyndat hned, jak vyplavou. Pokud si nevěříte, přidejte do směsi mouku, ale bude zapotřebí o něco delší doba vaření, vyzkoušíme vyndáním jednoho knedlíčku, rozkrojíme a ochutnáme. V případě, že nejsou ještě hotové, knedlíček vrátíme zpět a krátce povaříme. Hotové knedlíčky vyndáme a podáváme s připraveným rozvarem ze švestek, třešní a jablíčka, posypeme mákem.
Podrobné info: