Název:Jáhlovo-šmakounové šišky s mákem a švestkami pro děti od 1 roku
dětská jídla
Ingredience:
Ingredience: |
Šmakoun - švestkový se skořicí | 100 g |
jáhly | 100 g |
celozrnná špaldová mouka | cca 100 g |
vejce | 1 ks |
mák | dle potřeby |
švestky | dle potřeby |
Postup přípravy:Sladká verze čehokoliv u nás nikdy nezklame, ovšem často se stává, že sladká jídla neobsahují téměř žádnou bílkovinu. Tato kombinace jahel, švestek a máku, je ovšem obohacená ještě bílkovinou ze Šmakouna, takže nutričně určitě lepší než běžná česká klasika. Udělat si ji navíc můžete klidně i bezlepkově.
Jáhly dvakrát spařte horkou vodou a propláchněte, aby se zbavily případné hořkosti. Poté
uvařte do měkka podle návodu na obalu. Okapejte, nechte vychladnout, vmíchejte vejce, nastrouhejte šmakouna a zahustěte moukou.
Z těsta tvořte válečky nebo kuličky, které ve vroucí vodě vařte dokud nevyplavou na povrch.
Servírovat můžete na sladko (třeba jako já s mákem a švestkami), ale i naslano, třeba jako přílohu k nějaké omáčce.
Dětská specifika:
- Šmakoun je vaječná bílkovina a ty jak známo v nadměrném množství zatěžují ledviny malých dětí. Od jednoho roku ovšem nevidím problém v nahrazení porce bílkovin (například z masa nebo vajec) právě porcí Šmakouna.
Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy45 min
Autor:
zavřít okno