Pažitka
Název:

Jáhlový dezert s kešu ořechy, karobem, mandlovým mlékem a kousky čokolády

vhodné pro BKM, bezlepkovou dietu, bez vajec, vegetariánské


Jáhlový dezert s kešu ořechy, karobem, mandlovým mlékem a kousky čokolády


Ingredience:
Ingredience:
vařené jáhly100 g
kešu ořechy, pražené, nesolené50 g
karob1,5 lžičky
mandlové mléko100 - 120 ml
datlový sirup dle chuti
kešu ořechy na ozdobení
Vivani hot chocolate vegan na ozdobení
Postup přípravy:

Proč zrovna oříšky kešu?
Kešu oříšky jsou lehce stravitelné, mají vynikající chuť a navíc také obsahují dostatek zdraví prospěšných látek. Díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin pomáhají lidem s vysokou hladinou cholesterolu v krvi. Kešu oříšky jsou však známé spíše vysokým podílem hořčíku, kdy ho svým obsahem předčí pouze slunečnicová semínka. Hořčík je velice důležitý pro správnou činnost svalů a nervů a pro správnou stavbu kostí. Je prevencí infarktu a udržuje zdravý oběhový systém. Hořčík také působí jako přirozený uklidňující prostředek a lidé, kteří ho mají nedostatek, mohou trpět podrážděností, nespavostí, náladovostí, špatným trávením, bušením srdce či arytmiemi. Průměrný příjem hořčíku by měl činit přibližně 300 mg denně, kdy kešu oříšky obsahují až 260 mg hořčíku na 100 g.
Taktéž mají kešu oříšky léčebný účinek na oči, sliznici a podporují růst buněk. Jejich konzumace se doporučuje při angíně pectoris, co se týče vitaminů, obsahují kešu oříšky dostatek vitamínu A, B1, E. Z minerálních látek již zmíněný hořčík, dále železo a zinek. Obsahují asi 50 % tuků, 20 % bílkovin a 25 % cukrů.

Uvařené jáhly, smícháme s rozemletými kešu ořechy a karobem, rozmixujeme tyčovým mixérem a postupně přiléváme mandlové mléko. Vzniklý krém naplníme do pohárků a ozdobíme kešu ořechy a kousky čokolády. Pokud neseženete Vivani hot chocolate, použijte kvalitní čokoládu např. Lifefood 80% a nastrouhejte ji.

Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno