Pažitka
Název:

Jáhlový dezert s mákem a ovocným rozvarem

bez BKM, lepku, vajec


Jáhlový dezert s mákem a ovocným rozvarem


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko1 lžička
jáhly60 g
rýžovo-kokosové mléko Provamelcca 100 ml
javorový sirup dle chuti
jablka, švestky dle chuti
mletý mák dle chuti
Postup přípravy:

Dezerty z jáhel patří mezi naše nejoblíbenější, ať už dezerty či kaše, poslouží jako skvělá snídaně či svačinka. Jáhly jsou velmi univerzální a dají se kombinovat jak s ovocem, ořechy, čokoládou, semínky či kakaovým práškem nebo našim oblíbeným přírodním Šmakounem, který navíc dodá zdroj kvalitních bílkovin. Já jsem tentokrát potřebovala zužitkovat zbytek uvařených jáhel od oběda, a tak uvádím 60 g jáhel v sypkém stavu. Toto je množství přibližně na 3 - 4 poháry, záleží, kolik si dopřejeme jáhel a kolik ovoce, stejně tak množství mléka, které je individuální dle požadované finální konzistence. 

Nedílnou součástí našeho jídelníčku jsou zdravé tuky, já zde sázím na Ghí, které je nejen velmi prospěšné našemu zdraví, ale rovněž se do kaší svoji úžasnou chutí velmi hodí. Do kaší a dezertů jej používám velmi často a nejen klasické Ghí, ale ještě lépe koko Ghí od Českého Ghíčka, je prostě famózní a nejen do kaší, ale i při přípravě lívanců.

Jáhly propláchneme, ideálně namočíme den předem, a následně uvaříme ve vodě či rostlinném mléce (já je vařila ve vodě). Po uvaření jsem jáhly krátce přiklopila, aby nasály zbylou vodu. Po přibližně 5 - 10 minutách přilijeme rostlinné mléko a vyšleháme tyčovým mixérem. Mléko přidáváme postupně dle požadované konzistence, aby nedošlo k přílišnému naředění.

Rýžovo-kokosové mléko je sladké, a tak nechám na zvážení každého, zda si přisladí či nikoli. Stejně tak můžeme jáhly vařit společně s datlemi a sladidlo již přidávat nemusíme, já jsem tentokrát přisladila javorovým sirupem. 

Do vzniklé směsi jáhel a rostlinného mléka přidáme mletý mák, lžičku Ghí na zjemnění, zamícháme a dáme stranou. Připravíme si rozvar z ovoce, já zvolila jablka a švestky (2 - 3 jablka a 3 - 4 hrsti odpeckovaných švestek).

Následně si vezmeme poháry, na dno poháru dáme světlou část a na ni nalijeme ovocný rozvar a dozdobíme zbytkem světlé směsi jáhel a rýžovo-kokosového mléka.

Dáme vychladit do lednice.

Přeji dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno