Pažitka
Název:

Jáhlový kaštanový nákyp s hruškami


Jáhlový kaštanový nákyp s hruškami


Ingredience:
Ingredience:
jáhly200 g
velké hrušky3 ks
tvaroh1 vanička
vejce2 ks
kaštanové pyré200 g
skořice1/2 lžičky
třtinový cukr2 lžíce
javorový sirup4 lžíce
ghíčko nebo máslo dle potřeby
Postup přípravy:

Sladký oběd je u nás tak jednou za měsíc, možná ani to ne. Ale zbylo mi ještě kaštanové pyré ze Zajíců v krabici, tak jsem si řekla, že se bude s hruškami a skořicí určitě skvěle doplňovat. A nemýlila jsem se. Snad bude chutnat i vám.

Jáhly několikrát spaříme horkou vodou, abychom je zbavili nahořklé chuti. Vodu slijeme a dolijeme čistou (jednou tolik vody než jáhel). Vaříme asi 15 minut, pak vypneme a necháme dojít pod pokličkou. Hrušky si oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Na pánev s nepřilnavým povrchem dáme lžíci ghíčka nebo másla a hrušky na něm orestujeme. Přidáme skořici a dvě lžíce třtinového cukru. Necháme lehce zkaramelizovat a přidáme kaštanové pyré. Až teplem trochu povolí, pořádně ho rozšťoucháme vařečkou a dobře smícháme s hruškami. Uvařené a zchladlé jáhly promícháme s tvarohem, dvěma vejci a javorovým sirupem. Poté vše smícháme s hruškovou směsí a přemístíme do vymazané zapékací misky nebo pekáčku. Pečeme na 190 stupňů asi 45 minut. Podávat můžeme přelité javorovým sirupem, posypané kakaem, skořicí nebo jen tak s máslem.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno