Ingredience: | |
jáhly | 250 g |
kokosové mléko | 300 ml |
med | 2 lžíce |
skořice | 1 lžička |
vanilkový lusk | 1 ks |
banán | 2 ks |
vejce | 2 ks |
vlašské ořechy | 50 g |
rozinky | 50 g |
kokosový olej | 20 g |
jablka | 3 ks |
Podzim je obdobím, které mám spojené s vůní jablek a skořice. Dnes byl přesně ten zamračený podzimní den, kdy bylo třeba si jej zpříjemnit, a to třeba jen něčím sladkým. Rozhodla jsem se pro jáhlový koláč a jak jinak než v kombinaci s jablky, skořicí a pro nás oblíbené ořechy a rozinky.
Jáhly si nejprve dáme do mísy a přelijeme vařící vodou. Necháme cca 10 minut odstát. Mezitím si v kastrolku zahřejeme mléko s medem, skořicí a semínky z vanilkového lusku (lusk rozkrojíme podélně a špičkou nože setřeme semínka), můžeme přidat i samotný lusk, který pak vyndáme. Do zahřáté směsi mléka a koření přidáme jáhly, které jsme scedili. Poté vaříme cca 10 minut.
Troubu si předehřejeme na 190 stupňů. Směs s jáhly necháme zchladnout a pak přimícháme rozmačkaný banán, vejce, nasekané ořechy, kokosový olej a rozinky. Jablka si okrájíme na hrubém struhadle a nastrouháme. Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem a polovinu směsi dáme do formy, pak přidáme nastrouhaná jablka a druhou část jáhlové směsi. Pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut. Necháme zchladnout a nakrájíme.
Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ