Ingredience: | |
jáhly | 280 g |
ovesné mléko na uvaření jáhel (voda) | 550 ml |
strouhaný kokos | 80 g |
rýžový sirup | 50 g |
Knkosový cukr | 30 g |
mléko do těsta | 200 ml |
psylium (15 lžic vody) | 3 lžíce |
kypřící prášek bez fosfátů | 1 lžička |
meruňky | 10 ks |
Kokosová drobenka: | |
kokosové plátky | 2 hrsti |
vlašské ořechy | 2 hrsti |
kokosový cukr | 2 lžíce |
kokosový olej | 2 lžíce |
Jak víte, miluju sladké a nedokážu si bez něj život představit. Bílý rafinovaný cukr a klasickou pšeničnou mouku už jsem ale dávno z jídelníčku vyřadila a doma se mi vůbec nevyskytuje. Když peču koláč, snažím se hledat bezlepkové alternativy, které jsou pro naše těla mnohem snáze stravitelné a zdravější (lepek ale určitě neodsuzuji a třeba žitný kváskový chléb miluju).
Na trhu je dnes tak obrovské množství zdravých alternativ k bílé mouce. Já nejraději používám jáhlovou, pohankovou nebo ovesnou mouku. Oves je přirozeně bezlepková potravina, je ale většinou zpracovávána v provozech pro zpracování dalších obilovin s lepkem a může tak docházet ke kontaminaci. Pokud ale netrpíte těžkou celiakií, vločky si s klidným svědomím dejte.
Nedávno se mi ale stalo, že jsem doma neměla ani jednu mouku, ale zároveň jsem měla chuť na nějaký šťavnatý koláč s ovocem. Z trhu jsem si totiž přinesla úžasně voňavé meruňky. Výsledkem je dnešní jáhlový koláček, který je úžasně šťavnatý a vláčný. Co ho ale dělá dokonalým, je kokosová drobenka, která je, můj bože, dokonalá! Tak už jste ho zkusili??
Jáhly několikrát spaříme vroucí vodou, abychom je zbavili hořkosti, a necháme pomalu vařit v mléce pod pokličkou (mléko můžete nahradit vodou, ale počítejte s tím, že těsto pak bude méně sladké). Když se mléko/voda vyvaří a jáhly změknou, necháme je pod pokličkou ještě cca 10 minut dojít.
Mezitím co jáhly chladnou, připravíme si kokosovou posypku na koláč. V míse smícháme kokosové plátky a nahrubo posekané ořechy s kokosovým cukrem a olejem.
Nasypeme do misky psylium a zalijeme ho vodou. Jáhly přesypeme do mísy, přidáme kokosový cukr, rýžový sirup, strouhaný kokos a prášek do pečiva. Nakonec přilijeme mléko a vše důkladně promícháme. Nejlépe těsto zpracujeme rukama. Hotové těsto rozprostřeme do formy vymazané kokosovým olej a vysypané kokosem. Na povrch těsta rozprostřeme půlky meruněk a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Takto pečeme 20 minut. Potom koláč vyndáme, posypeme drobenkou a pečeme dalších 20 minut.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: