Ingredience: | |
jáhly (množství volte dle počtu osob) | 150 g |
sušená rajčata naložená v olivovém oleji | dle chuti |
česnek | 2 stroužky |
černé olivy | dle chuti |
bílé fazolky - 1/3 množství jáhel | 50 g |
mořská sůl | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | dle chuti |
sladká paprika | dle chuti |
sušené oregano | dle chuti |
cibule | 1/2 ks |
olivový olej | 1 lžička |
Poslední týdny jsme si u nás doma oblíbili s přítelem obědy, kde jsou hlavními ingrediencemi buď jáhly a nebo pohanka. Ta jídla se nám tak zalíbila, že pokaždé zkoušíme různé varianty. Dnešní recept je jediný, který jsem ubránila na focení před tím, než padl za vlast.
Pokud jáhly připravujete poprvé, mějte na vědomí, že zdvojnásobí svůj objem. Malé bílé fazolky namočte přes noc a poté je vařte v osolené vodě do měkka.
1. Dle návodu si připravte jáhly a nechce je v sítku okapat od přebytečné vody.
2. Na olivovém oleji si zlehka restujeme cibulku a drobné kousky nasekaného česneku, jakmile se rozvoní po kuchyni, přisypeme na pánev uvařené jáhly a uvařené fazolky.
3. Směs okořeníme solí, mletým pepřem, sladkou paprikou a také sušeným oreganem. Mezitím směs párkrát promíchejte.
4. Na závěr do jáhlota přidejte na proužky nakrájená sušená rajčata a na půl překrojené černé olivy. Na závěr můžete oběd lehce zakápnout olivovým olejem z nakládaných rajčat.
Perfektní na tomto receptu je fakt, že chutná velmi dobře jak teplý, tak později i studený. My si ho s oblibou bereme do školy či do práce na oběd. Krabičky u nás teď doma docela frčí.
Podrobné info: