Ingredience: | |
jahody + na ozdobení | 250 g |
máta | 3 - 4 lístky |
meduňka | 3 - 4 lístky |
vanilkový extrakt | 5 - 6 kapek |
voda | 5 lžic |
směs ovoce (maliny, ostružiny, rybíz) + na ozdobení | 70 g |
med | 1 - 2 lžíce |
pomerančová šťáva | 100 ml |
limetka | 1/2 lžičky |
citron | 1/2 lžičky |
smetanový sýr na ozdobení | 2 lžičky |
Venku nádherně, vyloženě letní počasí. Doma velká mísa jahod a já se synem ležíme s angínou. Proto jsem se rozhodla, že si to marodění prostě zpříjemníme. Brouzdala jsem po netu a narazila jsem na recept na studenou, jahodovou polévku. To jsme potřebovali. Trochu jsem si jej upravila a přísun vitamínů byl dokonale zajištěn.
Cca 200g jahod si očistíme a nakrájíme do kastrolku, přidáme vodu, vanilkový extrakt a lístky máty a meduňky. Krátce svaříme a necháme vychladnout. Poté si vymačkáme šťávu z pomeranče, přilijeme ji ke zchladlé jahodové směsi a přidáme i další ovoce (maliny, ostružiny, rybíz) a zbytek jahod. Podle potřeby můžeme (nemusíme) osladit medem a na závěr zakápneme šťávou z citrónu a limetky. Vše pomixujeme dohladka tyčovým mixérem. Konzistence záleží na nás, pokud chceme tekutější, můžeme přidat vodu nebo pomerančovou šťávu. Rozdělíme do misek či skleniček a na závěr dozdobíme ovocem, mátou a lžičkou smetanového sýra.
Podrobné info: