Pažitka
Název:

Jahodové gazpacho s mátou a meduňkou


Jahodové gazpacho s mátou a meduňkou


Ingredience:
Ingredience:
jahody + na ozdobení250 g
máta3 - 4 lístky
meduňka3 - 4 lístky
vanilkový extrakt5 - 6 kapek
voda5 lžic
směs ovoce (maliny, ostružiny, rybíz) + na ozdobení70 g
med1 - 2 lžíce
pomerančová šťáva100 ml
limetka1/2 lžičky
citron1/2 lžičky
smetanový sýr na ozdobení2 lžičky
Postup přípravy:

Venku nádherně, vyloženě letní počasí. Doma velká mísa jahod a já se synem ležíme s angínou. Proto jsem se rozhodla, že si to marodění prostě zpříjemníme. Brouzdala jsem po netu a narazila jsem na recept na studenou, jahodovou polévku. To jsme potřebovali. Trochu jsem si jej upravila a přísun vitamínů byl dokonale zajištěn.

Cca 200g jahod si očistíme a nakrájíme do kastrolku, přidáme vodu, vanilkový extrakt a lístky máty a meduňky. Krátce svaříme a necháme vychladnout. Poté si vymačkáme šťávu z pomeranče, přilijeme ji ke zchladlé jahodové směsi a přidáme i další ovoce (maliny, ostružiny, rybíz) a zbytek jahod. Podle potřeby můžeme (nemusíme) osladit medem a na závěr zakápneme šťávou z citrónu a limetky. Vše pomixujeme dohladka tyčovým mixérem. Konzistence záleží na nás, pokud chceme tekutější, můžeme přidat vodu nebo pomerančovou šťávu. Rozdělíme do misek či skleniček a na závěr dozdobíme ovocem, mátou a lžičkou smetanového sýra.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy10 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno