Těsto: | |
vejce | 4 ks |
cukr | 180 g |
olej | 100 ml |
vlažná voda | 150 ml |
polohrubá mouka | 250 g |
Krém: | |
máslo | 125 g |
tvaroh ve vaničce | 250 g |
zakysaná smetana | 2 ks (200g) |
vanilkový cukr | 2 ks |
cukr krystal | 4 lžíce |
ztužovač smetany | 4 ks |
Želatina: | |
dortové želé čiré | 2 ks |
voda | 500 ml |
cukr | 3 lžíce |
Ostatní ingredience: | |
jahodový džem | dle potřeby |
jahody | dle potřeby |
Na zahrádce nám začaly plodit stále plodící jahody další várku jahůdek, tak jsem připravila lahodný smetanový dezertík s jahůdkami. Tak třeba tip pro vás, na dobrotu ke kávičce.
Nejprve si vymažeme a vysypeme hrubou moukou, nebo strouhankou plech o rozměru 38x30 cm (hloubka je 4 cm). Poté si předehřejeme troubu na 180°C a vyšleháme si 4 bílky v tuhý sníh. Poté si vyšleháme 4 žloutky s cukrem do pěny, přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme na plech a pečeme asi 15 minut "do růžova", zdali je upečené těsto vyzkoušíme raději špejlí.
Než nám korpus vychladne, tak si připravíme krém. Máslo vyšleháme s cukrem, poté přidáme zakysané smetany, tvaroh, vanilkové cukry a ztužovače smetany. Krém vyšleháme ručním mixérem do hladka. Jakmile je korpus vychladlý, natřeme na něj nejprve džem a poté připravený krém a dáme chladit do lednice.
Mezitím si nakrájíme jahody na plátky. Dále si připravíme želatinu, všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce (nesmíme nalévat vařící). Jelikož jahody nemáme vyskládané do roviny, použijeme na želatinu mašlovačku a jahody potřeme. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.
Podrobné info: