Pažitka
Název:

Jahodové řezy s citronovým krémem


Jahodové řezy s citronovým krémem


Ingredience:
Ingredience:
změklé máslo220 g
cukr krystal250 g
vejce2 ks
citron (šťáv a jemně nastrouhaná kůra)1/2 ks
podmáslí pokojové teploty350 ml
hladká mouka320 g
jedlá soda1 lžička
sůl špetka
jahody, nakrájené na kouskycca 200 g
Krém:
čerstvý smetanový sýr200 g
cukr moučka50 g
citron (šťáv a jemně nastrouhaná kůra)1/2 ks
smetana na šlehání300 ml
Na ozdobu:
jahody dle chuti
Postup přípravy:

Rychlý a jednoduchý dezert, který skvěle chutná a ještě udělá spoustu parády, to je značka ideál. A to je i tahle jahodová buchta s krémem. V podstatě je to taková variace na dort, ovšem tentokráte žádné pečení ve dvou formách a prokrajování korpusu, stačí těsto nalít na plech, upéct a potřít krémem. Když se vám bude chtít, můžete si s krémem trochu vyhrát a nanést ho cukrářskou zdobičkou jako já, ale jak říkám, to už je čistě na vás (zabere to jen pět minut navíc, mrk mrk). Korpus je díky podmáslí šťavnatý a vláčný a je stejně jako krém ochucený citronovou šťávou a kůrou, protože osvěžující citron báječně ladí s jahodami. A pokud nemáte rádi jahody pečené, s klidným srdcem je vynechejte a nechte si je na krém.

V mixéru šleháme máslo s cukrem, až směs zesvětlá a nebude, trvá to minimálně 5 minut. Po jednom vešleháme vajíčka, citronovou šťávu a kůru, tenkým pramínkem přilijeme podmáslí. Poté důkladně zašleháme mouku, jedlou sodu a sůl. Nakonec stěrkou opatrně vmícháme i kousky jahod.

Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto nalijeme na pech vyložený pečícím papírem, případně vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Pečeme dozlatova, asi 35 minut (testujeme špejlí). Necháme zcela vychladnout.

Na krém dáme do mixéru smetanový sýr, cukr, citronovou šťávu a kůru a prošleháme dohladka. Přidáme smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul.

Krém naneseme na korpus, ten si můžeme předem nakrájet na jednotlivé řezy. Krém nanášíme stěrkou nebo ho přendáme do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a ozdobně nastříkáme. Nakonec ozdobíme jahodami.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno