Pažitka
Název:

Jahodovo-borůvková Pavlova


Jahodovo-borůvková Pavlova


Ingredience:
bílek4 ks
krupicový cukr240 g
vinný ocet2 lžičky
kukuřičný škrob2 lžíce
Ozdoba:
smetana ke šlehání ( 2 x 180 ml)2 kelímky
malé jahody20 ks
borůvky hrst
plod mučenky (maracuji)1 ks
Ingredience:
Postup přípravy:

Slavný dort Pavlova jsem sledovala už velmi dlouho, ale až teď jsem se odhodlala ji udělat. Je to jen velká pusinka, na tom nemůže být nic těžkého.

A ejhle, první zádrhel, do připraveného sněhu se má mimo jiné přidat ocet. Sníh mi připadal tuhý akorát a trochu jsem se bála ho použít, aby mi sníh nespadl. Proto, omlouvám se všem specialistům, jsem ocet vynechala. 

 

Při přípravě jsem si navíc studovala historii tohoto dortu a fakt, že se o jeho prvenství přou dva státy mě pobavil. Asi jim to ale nemůžeme mít za zlé, na mnoha fotkách vypadá Pavlova opravdu famózně. A kdo se s kým hádá? Do potyčky kvůli této "obří pusince" se pustila Austrálie a Nový Zéland. Proč vlastně? Ve dvacátých letech minulého století navštívila slavná ruská baletka Anna Pavlova Austrálii, ale i Nový Zéland. Tvrdí se ovšem, že první dort inspirovaný touto baletkou byl upečen v novozélandské troubě hotelu ve Wellingtonu. A inspirací byla právě baletčina "tutu", baletní sukně. Teď už ale k receptu, tomu pravému, který jsem pravda trochu ošidila. 

 

Předehřejte troubu na 140°C. Plech vyložte pečicím papírem. Bílky vložte do mísy a šlehejte šlehačem na vysoký výkon dokud nevznikne téměř úplně tuhý sníh. Poté postupně přisypávejte cukr, pomalu ho zamíchávejte lžící do sněhu, aby neopadl. 
Přidejte lžíce škrobu a ocet, opět promíchejte. Sníh přeneste na pečicí papír, vytvarujte ho do kruhu o průměru asi 20 cm.
Teplotu trouby snižte na 120°C a vložte do ní plech se sněhem. Ten pečte necelou hodinu a půl. Poté nechte vychladnout. 
Smetanu ke šlehání ušlehejte do pevného krému a potřete s ním pusinku. Na něj dejte pokrájené jahody, borůvky a zakápněte dužinou z jedné mučenky. 

I když to na fotkách asi není tolik vidět, pusinka se mi bohužel připekla k pečicímu papíru. :D Nevím, čemu to dát za vinu, ale určitě to je tím octem, Nový Zéland se mi mstí. Kvůli různým pokusům o slepení pusinky z papíru se mi trochu rozpadla a snížila, ale ve finále to tolik nevadilo. I tak jsme si na Pavlově moc pochutnali, všichni hezky dohromady a jen vidličkami!
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Tereza Pánková

    zavřít okno