Tmavý korpus: | |
žloutky | 6 ks |
cukr | 200 g |
kakao | 60 g |
voda | 12 lžic |
polohrubá mouka | 140 g |
prášek do pečiva | 2 ks |
bílky | 6 ks |
Jahodový krém: | |
máslo | 250 g |
cukr krupice | 100 g |
mléko | 500 ml |
cukr | 2 lžíce |
jahodový puding | 2 ks |
tvaroh | 250 g |
Želatina: | |
dortové želé čiré | 1 ks |
voda | 200 ml |
cukr | 2 lžíce |
Dále budeme potřebovat: | |
čokoládová poleva v sáčku CARLA Chocolate | dle potřeby |
U nás doma milujeme jahody. Takže když jsem je objevila v obchodě, volba dortu k svátku byla jasná. A jakou jinou kombinaci zvolit, než kakao, čokoládu a jahody. Krém je odlehčený pudingem a tvarohem, takže konečný efekt je božský!
Nejprve si připravíme korpus. Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si předem smícháme v misce) a pak ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy (průměr 26 cm) a pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené).
Dále si připravíme jahodový krém. Z mléka, 2 lžic cukru a pudingů uvaříme hustý puding a necháme vychladnout. Na horký puding dáme potravinářskou fólii, aby se nám nevytvořil nežádoucí "škraloup" a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme se 100 g cukru, přidáme vychladlý puding a nakonec přišleháme i tvaroh.
Korpus si 1x prořízneme. Spodní část tmavého korpusu si položíme na tác, natřeme krémem a přiklopíme druhou půlkou korpusu. Celý dort pomažeme krémem a dáme ztuhnout do lednice. Mezitím si připravíme jahody a rozpustíme čokoládovou polevu CARLA Chocolate v sáčku.
Dort ozdobíme jahodami, dle naší fantazie a některé jahody polijeme čokoládovou polevou. Dále si připravíme želatinu. Všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilinku mícháme a necháme trochu zchladnout předtím, než nalijeme na ovoce (nesmíme nalévat vařící). Jelikož jahody nemáme vykládané do roviny, použijeme na želatinu mašlovačku a jahody potřeme. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.
Čokoládová poleva v sáčku si ustřihneme pruh pečícího papíru - délku, tedy obvod dortu a výšku si změříme na dortu. Rozehřátou polevu v sáčku si otřeme do utěrky, ustřihneme roh a cik-cak, dle fantazie nastříkáme na připravený pruh pečícího papíru. Chvilka strpení je potřeba, aby poleva úplně neztuhla, ale zase aby nebyla tekutá prostě tak akorát. A nakonec opatrně pruh s připravenou čokoládovou polevou přilepíme na bok dortu (opatrně strhneme pečící papír) a uložíme do lednice.
Pokud zůstane trochu polevy, tak můžeme na pečící papír nastříkat srdíčka, kytičky, nebo jiné ornamenty, kterými dozdobíme dort.
Podrobné info: