Pažitka
Název:

Jahodový dort


Jahodový dort


Ingredience:
Těsto:
vejce4 ks
cukr4 lžíce
olej100 ml
vlažná voda150 ml
polohrubá mouka250 g
Krém:
máslo125 g
tvaroh ve vaničce1 ks (250g)
zakysaná smetana2 ks (200g)
vanilkový cukr2 ks
cukr krystal4 lžíce
ztužovač smetany4 ks
Želatina:
dortové želé čiré2 ks
voda500 ml
cukr3 lžíce
Ostatní ingredience:
jahodový džem dle chuti
jahody dle chuti
Postup přípravy:

Dortík přijde vždycky vhod, nejen na oslavu, ale třeba i "jen tak", důvod se vždycky najde. Tady je jeden tip ode mě na jeden famózní.

Nejprve si vymažeme a vysypeme hrubou moukou, nebo strouhankou dortovou formu o průměru 25-26 cm (můžete se použít i menší průměr, pak bude korpus vyšší). Poté si předehřejeme troubu na 180 °C a vyšleháme si 4 bílky v tuhý sníh a zvlášť 4 žloutky s cukrem do žluté pěny. Do vyšlehaných žloutků s cukrem přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do dortové formy a pečeme asi 25-30 minut “do růžova”. Zdali je upečené těsto, vyzkoušíme raději špejlí.

Než nám korpus vychladne, tak si připravíme krém. Máslo vyšleháme s cukrem, poté přidáme zakysané smetany, tvaroh, vanilkové cukry a ztužovače smetany. Krém vyšleháme ručním mixérem do hladka. Jakmile je korpus vychladlý, tak ho rozřízneme, natřeme na džemem, krémem a přiklopíme druhou částí korpusu. Zbývajícím krémem celý dort potřeme a dozdobíme cukrářským sáčkem.

Jahody si nakrájíme na půlky, nebo měsíčky a poklademe je na připravený dort. Dále si připravíme želatinu, všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce (nesmíme nalévat vařící). Jelikož jahody nemáme vyskládané do roviny, použijeme na želatinu mašlovačku a jahody potřeme. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.

Recept je z televizního pořadu Hezky česky s Vendy a Adamem, 
na TV Paprika CzSk. Reprízy pořadu jsou vysílané od pátku 15.2.2019 od 21. hodin. Všechny recepty z pořadu najdete zde: 
http://www.tvpaprika.cz/…/N/Nicely_Czech_with_Vendy_and_Adam

Fotos by: Katalin Sándor

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno