Korpus: | |
vejce | 3 ks |
panela (ztuhlá šťáva z cukrové třtiny) | 80 g |
pohanková mouka hladká | 120 g |
rýžová mouka hladká | 150 g |
jedlá soda | 1,5 lžičky |
rýžovo-mandlové mléko Provamel | 200 ml |
řepkový olej | 8 lžic |
sůl do bílků | špetka |
olej | na vytření formy |
rýžová mouka | na vysypání formy |
Krém: | |
kešu ořechy | 106 g |
kakaové máslo | 30 g |
přírodní Šmakoun | 100 g |
rýžovo-mandlové mléko Provamel | 100 ml |
vanilkový lusk - vanilka z něj | 1/2 ks |
javorový či datlový sirup | 2 - 3 lžíce |
Přeliv: | |
malinová šťáva EDEN | 150 ml |
voda | 450 ml |
agarová tyčinka Country Life | 1 ks |
panela | 1 lžička |
jahody | dle potřeby |
Znáte situaci, když se vám sejde více ovoce, než jste schopni sníst? Tak to máme u nás doma velmi často, když se nám babičky utrhnou a chtějí dopřát vnoučkovi nějakou mlsku, tentokrát se sešlo doma až příliš a bylo zapotřebí zužitkovat rychle jahody. To byla výzva, které se nedalo říci ne. Už delší dobou se mi honil hlavou dort, který by byl něco jako tvarohový s jahodami a přelivem, plánovala jsem jej až na léto, ale nyní byla příležitost, které jsem se ihned chopila. Samozřejmě pokud nejste omezeni konzumací mléčných výrobků, lze krém připravit z vykapaného jogurtu, tvarohu atd. To u nás kvůli alergii nejde, takže trošku jinak, ale velmi chutně a přitom velmi výživně. Jdeme na to, snadný, rychlý dort.
Oddělíme si žloutky od bílků. Bílky vyšleháme do sněhu se špetkou soli a dáme stranou. Žloutky utřeme s panelou a olejem, přidáme smíchanou rýžovou a pohankovou mouku s jedlou sodou a postupně přiléváme vlažné rostlinné mléko. Následně již jen vmícháme ušlehané bílky.
Pokud budete mouku nahrazovat například špaldovou T 630 či klasickou hladkou či polohrubou, bude potřeba upravit poměr rostlinného mléka či vody dle savosti mouky. Konzistence nesmí být příliš řídká, počítáme s tím, že budeme přidávat ještě vyšlehané bílky.
Dortovou formu vytřeme olejem a vysypeme, případně vysteleme pečícím papírem což je jistota, že se nám korpus k formě nepřilepí.
Do dortové formy nalijeme připravené těsto, formu vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 40 minut, vyzkoušíme špejlí.
Korpus necháme vychladnout. Ideální je upéct korpus večer a nechat vychladnout přes noc.
Vychladlý korpus vyjmeme z formy. Připravíme si krém z kešu ořechů, Šmakouna, kakaového másla, rostlinného mléka, vanilky a javorového sirupu.
Kešu ořechy zalijeme rostlinným mlékem, nejlépe necháme chvíli namočené, následně rozmixujeme společně s přidaným nastrouhaným přírodním Šmakounem, vanilkou z vanilkového lusku, kakaovým máslem, které necháme rozehřát ve vodní lázni. Rostlinné mléko přiléváme postupně a ředíme s ním vzniklý krém na požadovanou konzistenci, počítáme s tím, že budeme ještě přidávat tekuté sladidlo, které ještě mírně krém naředí, hlídejte si konzistenci, která musí hezky držet na lžíci, přidané kakaové máslo krém ztuží.
Připravený krém rozetřeme rovnoměrně na korpus, připravíme si ovocný přeliv. Do vody a malinové šťávy namočíme natrhanou agarovou tyčinku, necháme ji namočenou. Mezitím si omyjeme jahody, které si pokrájíme a navrstvíme na krém.
Vrátíme se k přelivu. Šťávu s agarem a vodou vaříme tak dlouho, dokud se tyčinka nerozpustí. Je zapotřebí míchat, nejlépe metličkou, mícháme přibližně 5 minut.
Když je tyčinka rozpuštěná, dosladíme dle chuti přeliv panelou, necháme chvílí stát stranou, aby nebyl vařící. Následně přelijeme opatrně jahody připraveným přelivem.
Dáme do chladu ztuhnout, agar ztuhne i při pokojové teplotě, ale trvá to déle.
Podrobné info: