Pažitka
Název:

Jahodový džem


Jahodový džem


Ingredience:
Ingredience:
jahody dle pořeby
cukr krystal dle potřeby
citron dle chuti
Postup přípravy:

Máte zahradu plnou jahod, nestíháte je sbírat a už nevíte co s nimi? Skvělý tip na domácí jahodový džem, který je opravdu vynikající.

Jahody omyjeme v sítku, zbavíme zelených lístků a necháme oschnout. Pak je (podle velikosti) překrojíme napolovic nebo na čtvrtiny. Používáme zralé, ale pevné. Přendáme do hrnce, ve kterém budeme vařit. Prosypeme cukrem. Na kilo jahod půl kila cukru. Necháme v chladu 2 až 3 hoďky proležet. Promícháme důkladně vařechou. Poté umístíme na sporák a zprudka vaříme, až se nám svaří na cca polovinu původního objemu. Během vaření sbíráme pěnu. Poté intenzitu plamene snížíme, přidáme citronovou šťávu a za intenzivního míchání vaříme do zhoustnutí. Tyčovým mixérem promixujeme. Jak moc, to záleží na tom, jak velké kusy jahod chceme. Kdo chce, může rozmixovat zcela. Plníme ihned do vysterilizovaných sklenic (já je nechala včetně víček v troubě na 120 st. 15 minut...víčka samože zvlášť). Ihned zavíčkujeme a obrátíme na 10 minut dnem vzhůru. Po vychladnutí je pečlivě ukryjeme, aby nám něco zbylo na zimu. Takto připravený džem zabere více času, ale výsledná chuť bez jakýchkoliv chemických šmakulád stojí za trochu námahy. Dobrou jahodovou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno