Pažitka
Název:

Jahodový džem


Jahodový džem


Ingredience:
Ingredience:
jahody1 kg
cukr krystal600 g
Pektogel (nebo 2 balení Gelfixu 2:1)1,5 balíčku
Postup přípravy:

Výborný domácí džem, který je za 20 minut hotový? Ano! Jahodový džem považuji za ten úplně nejjednodušší a nejrychlejší, protože nic nemusíme peckovat, či pasírovat. Navíc se musí vařit rychle, aby nám jahody nezhnědly. Postačí nám k tomu pouze šťouchadlo na brambory, hrnec, jahody, cukr a želírující přípravek pro přípravu džemů, či marmelád.

Jahody rozmačkáme, dáme do hrnce a zprudka vaříme. Jakmile se začnou jahody vařit, přidáváme pomalu cukr, asi půl kila a za stálého míchání necháme cukr rozpustit. Do zbývajících 100 g cukru přidáme želírující přípravek, promícháme lžící a přidáme do jahodové směsi. Poté vaříme už jen krátce, asi 5 minut. Jahodový džem se nesmí vařit pomalu a dlouho, protože by nám jahody zhnědly. 

Nezapomeneme provést zkoušku tuhosti džemu - zcela jednoduše, odebereme jednu lžičku na talířek a dáme na chvilku do lednice. V době varu je vždy všechno tekuté, ale zdání opravdu klame. Po vyjmutí talířku z lednice si zkuste, zdali máte požadovanou konzistenci. V případě, že je džem příliš tekutý, tak můžete přidat kyselinu citronovou, nebo trochu želírovacího přípravu s cukrem a poté zkoušku znovu opakovat. Ještě horký džem nalijeme do sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

VENDY TIP! Jahody na přípravu džemu opravdu jen rozmačkáme a nemixujeme - to by nám mohl džem zhořknout od jadýrek. Pokud jsou jahody velmi sladké, tak můžete přidat špetku kyseliny citronové pro chuť. Kyselinu citronovou můžete přidat nejen pro chuť, ale i pro větší "tuhost" džemu.

 

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno