Ingredience: | |
jahody | 1000 g |
nasekaná máta | pár lístků |
omyté květy levandule | dle chuti |
cukr krystal | 350 g |
cukr Gelfix Extra 3:1 | 1 balíček |
kyselina citronová | 2 lžičky |
citron | 1 plátek |
Máte rádi čerstvé pečivo se slaďoučkým džemem? Nekupujte zajíce v pytli a připravte si poctivý domácí z čerstvě natrhaných jahod.
Omyté jahody rozmačkáme a dáme vařit do větší nádoby. Obsah balíčku Gelfixu smícháme se třemi lžícemi cukru a přidáme k ovoci. Vaříme cca 3 - 5 minut. Přidáme zbytek cukru a vaříme dál cca 10 minut. Provedeme zkoušku tuhnutí - vlijeme kapku džemu na porcelánovou misku nebo talířek a když nesteče, tak je vše prima. Přidáme kyselinu citronovou, zamícháme, vložíme omytý plátek citronu, nasekané lístky máty, nadrcené květy levandule a dáme do nahřátých sklenic. Pevně uzavřeme, otočíme na víčko a necháme vychladnout do dalšího dne.
Podrobné info: