Pažitka
Název:

Japonské nudle Soba s tofu, avokádem a feferonkami


Japonské nudle Soba s tofu, avokádem a feferonkami


Ingredience:
Ingredience:
nudle250 g
feferonky2 ks
jarní cibulka2 - 3 ks
sojová omáčka3 lžíce
sezamový olej2 lžíce
rýžový ocet3 lžíce
šťáva z limetky dle chuti
menší zralé avokádo2 ks
tofu natural200 g
opražená sezamová semínka (namíchejte bílá a černá)2 lžíce
Postup přípravy:

Ach to Japonsko! Z asijských zemí je mi nejbližší právě tato. Už delší dobu mě to k japonským věcem táhne; sbírám manga komiksy a jídelní hůlky, sleduji japonské animované seriály a postupně objevuji jejich kuchyni. 

Zrovna nedávno jsem poprvé zkusila Daifuku, "sladký japonský koblih": asi tak bych tento pokrm nazvala já. I přes svou zvláštní náplň mi opravdu zachutnal! 

Pár dní poté jsem si procházela všechny zveřejněné recepty a došlo mi, jak málo se tu o japonském jídle zmiňuji. Stydím se! Proto tu dnes mám jídlo, které obsahuje ingredienci vyloženě typickou pro tuto zemi. Tradiční nudle SOBA! Šlo o mou "soba premiéru"; z toho důvodu jsem se rozhodla hledat recept na ověřené adrese: Love & Lemons
 
Balení nudlí soba uvařte podle návodu: vaří se ve vroucí vodě asi 7 až 8 minut

(Trochu jsem dumala nad tím, zda vodu solit. Informace se hodně rozcházely, ale na originální etiketě jsem o soli nic nenašla. Pozor, český překlad byl dost nepřesný!) 

Poté je zceďte, prolijte studenou vodou a nechte odkapat.

Jarní cibulky omyjte, feferonky rozpulte, zbavte semínek a vše nakrájejte na malé kousky. Na suché rozehřáté pánvi tyto dvě ingredience lehce orestujte (nepovinné)

Do nudlí přilijte sójovou omáčku, sezamový olej, rýžový ocet a šťávu z limetky. Dobře zamíchejte. Avokádo a tofu nakrájejte na kostičky a posypte jimi nudle, společně s opraženými sezamovými semínky. Pokud vám zbyde nějaká šťáva z limetky, můžete v ní namočit kousky avokáda: alespoň vydrží déle zelené!

Vše ochutnejte a případně dochuťte. Osobně jsem nudle jedla studené, ale pokud vám to nevyhovuje, klidně zůstaňte u teplé varianty. 
Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Tereza Pánková

    zavřít okno