Název:Japonské nudle Soba s tofu, avokádem a feferonkami
Ingredience:
Ingredience: |
nudle | 250 g |
feferonky | 2 ks |
jarní cibulka | 2 - 3 ks |
sojová omáčka | 3 lžíce |
sezamový olej | 2 lžíce |
rýžový ocet | 3 lžíce |
šťáva z limetky | dle chuti |
menší zralé avokádo | 2 ks |
tofu natural | 200 g |
opražená sezamová semínka (namíchejte bílá a černá) | 2 lžíce |
Postup přípravy:Ach to Japonsko! Z asijských zemí je mi nejbližší právě tato. Už delší dobu mě to k japonským věcem táhne; sbírám manga komiksy a jídelní hůlky, sleduji japonské animované seriály a postupně objevuji jejich kuchyni.
Zrovna nedávno jsem poprvé zkusila Daifuku, "sladký japonský koblih": asi tak bych tento pokrm nazvala já. I přes svou zvláštní náplň mi opravdu zachutnal!
Pár dní poté jsem si procházela všechny zveřejněné recepty a došlo mi, jak málo se tu o japonském jídle zmiňuji. Stydím se! Proto tu dnes mám jídlo, které obsahuje ingredienci vyloženě typickou pro tuto zemi. Tradiční nudle SOBA! Šlo o mou "soba premiéru"; z toho důvodu jsem se rozhodla hledat recept na ověřené adrese: Love & Lemons.
Balení nudlí soba uvařte podle návodu:
vaří se ve vroucí vodě asi
7 až
8 minut.
(Trochu jsem dumala nad tím, zda vodu solit. Informace se hodně rozcházely, ale na originální etiketě jsem o soli nic nenašla. Pozor, český překlad byl dost nepřesný!)
Poté je zceďte, prolijte studenou vodou a nechte odkapat.
Jarní cibulky omyjte, feferonky rozpulte, zbavte semínek a vše nakrájejte na malé kousky. Na suché rozehřáté pánvi tyto dvě ingredience lehce orestujte (nepovinné).
Do nudlí přilijte sójovou omáčku, sezamový olej, rýžový ocet a šťávu z limetky. Dobře zamíchejte. Avokádo a tofu nakrájejte na kostičky a posypte jimi nudle, společně s opraženými sezamovými semínky. Pokud vám zbyde nějaká šťáva z limetky, můžete v ní namočit kousky avokáda: alespoň vydrží déle zelené!
Vše ochutnejte a případně dochuťte. Osobně jsem nudle jedla studené, ale pokud vám to nevyhovuje, klidně zůstaňte u teplé varianty.
Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy20 min
Autor:
zavřít okno