Pažitka
Název:

Jarní chřestová polévka s krutony a vejcem


Jarní chřestová polévka s krutony a vejcem


Ingredience:
Ingredience:
chřest s odřezanými konci necelý svazek
hrášek3 hsti
zelené fazolky2 hrsti
čerstvý špenát4 hrsti
medvědí česnek (či stroužek česneku)10 ks
brambory3 ks
cibule1 ks
olivový olej dle potřeby
smetana nebo zakysaná smetana dle potřeby
bazalka dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
voda dle potřeby
Postup přípravy:

Chřest patří k jedné z mé nejoblíbenější zeleniny. Když jsem žila v Irsku, byl k dostání víceméně celoročně, takže když začnou žně v Česku, neváhám a beru ho útokem. Teď padl na výbornou polévku. 

Nakrájenou cibulku si orestuji na olivovém oleji, přidám nakrájený chřest, hrášek, fazolky, špenát a medvědi česnek, přidám vývar nebo vodu a nechám vařit. Vývaru dávám tak 1 cm nad zeleninu. Je to z důvodu, že máme rádi polévky hustší. Přidám nakrájené brambory a vařím vše do změknutí. Pak stáhnu z plotny a přidám pár lístků bazalky a vše dobře rozmixuji tyčovým mixérem. Nakonec přidám smetanu nebo zakysanou smetanu dle chuti. U nás podáváno s vejcem (Eliška natvrdo) a krutonky ze včerejších tyčinek.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Terezie Mojžíšová

    zavřít okno