Ingredience: | |
malá kedlubna | 2 ks |
středně velká mrkev | 2 ks |
brambory | 4 ks |
máslo | 2 lžíce |
hladkolistá petržel | dle chuti |
mražený hrášekn | 50 g |
hladká mouka (můžete použít i bezlepkovou) | 2 lžíce |
nové koření | 4 kuličky |
zeleninový vývar nebo voda | 1 l |
sůl | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | dle chuti |
Kedlubny patří spolu s ředkvičkami k první jarní zelenině. Kedlubny bych mohla jíst na všechny způsoby - miluji pomazánku, kedlubnové zelí nebo omáčku. Po čem bych se ale mohla utlouct, je polévka. Ta vůně kedlubnů dušených na másle spolu se sladkou mrkví je prostě neodolatelná. Já do ní přidávám navíc ještě zelený hrášek, aby byla polévka hezky barevná. Na polévku budete potřebovat jen pár ingrediencí a její příprava vám zabere jen pár minut.
Kedlubny a mrkev oloupeme a nastrouháme je na hrubém struhadle. V hrnci rozpustíme máslo a orestujeme na něm nastrouhanou zeleninu. Restujeme cca 5 minut. Zeleninu poté zasypeme moukou, pořádně promícháme, necháme trošku osmahnout a vše zalijeme vodou nebo vývarem. Do polévky přidáme na kostičky nakrájené brambory, nadrobno nakrájenou listovou petržel a nové koření. Vaříme do změknutí brambor. Před koncem vaření přidáme mražený hrášek a necháme ještě chvilku provařit. Hotovou polévku ochutíme solí a pepřem.
Dobrou chuť.
Podrobné info: