Pažitka
Název:

Jarní kuřátko podle Dity P. s grilovanou zeleninou


Jarní kuřátko podle Dity P. s grilovanou zeleninou


Ingredience:
Jarní kuřátko:
změklé máslo + na vymazání100 g
biocitron3 ks
drcený česnek3 stroužky
čerstvá majoránka1 hrst
čerstvý tymián3 hrsti
jarní kuřátko6 ks
sůl dle chuti
čerstvě namletý pepř špetka
Zelenina:
cherry rajčata4 - 6 větviček
střední paprika6 ks
cuketa2 ks
celá palice česneku1 ks
olivový olej trochu
sůl dle chuti
čerstvě namletý pepř špetka
Postup přípravy:

Jaro se začíná probouzet, i když si s námi počasí celkem hraje. A k němu patří malá kuřátka! Maminka si už před nějakou dobou koupila kuchařku Dity P. a právě v ní našla recept na jarní kuřátka

Moc je chtěla vyzkoušet, takže jsme je společně připravily k obědu. Udělaly jsme dvě kuřátka pro čtyři osoby a musím říct, že nám každému stačila jen půlka, i když to tak nevypadá. Nicméně pro vás mám originální recept na jarní kuřátka s citronem a tymiánem podle Dity.

Příprava kuřátka

Předehřejte troubu na 200 °C. Plech vymažte důkladně máslem a připravte si ingredience na bylinkové máslo: do mísy nastrouhejte kůru z jednoho citronu, přidejte máslo, česnek, majoránku, tymián, pepř a vše promíchejte.

Připravte si kuřátka. Opatrně nadzvedněte kůži na prsou, aby se vytvořila kapsa. Do ní "vmasírujte" část máslové směsi, přetáhněte kůži zpět a další částí směsi pomažte kuře na povrchu. Stejně pokračujte u ostatních kuřátek. Zbývající dva citrony rozkrájejte na šestinky a vždy dva dílky dejte do každého kuřete.

Kuřátka osolte, opepřete, naskládejte na plech prsíčky nahoru a dejte je péct. Po 15 až 20 minutách kuřátka přikryjte alobalem a pečte dalších 20 až 30 minut. Na posledních 5 minut alobal sundejte. Pak kuřátka vyndejte z trouby a nechte je zakrytá alobalem 10 minut odpočívat. Podávejte s připravenou grilovanou zeleninou.

Příprava zeleniny

Předehřejte troubu na 180 °C, zeleninu omyjte a osušte. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na proužky. Cuketu nakrájejte na kolečka a cherry rajčátka nechejte na větvičkách. Palici česneku rozpulte v půlce, aby byly jednotlivé stroužky hezky vidět. Pokud chcete, můžete přidat i pár brambor. Zeleninu vyskládejte na plech, dostatečně ji pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte klidně nějaké bylinky. Plech dejte do trouby a pečte, dokud nebude zelenina měkká. Popravdě, přesnou dobu vám neřeknu (při vaření jsme ji s maminkou nějak neřešily a vyndaly zeleninu v momentě, kdy se nám zdála hotová), ale některé recepty udávají 40 minut. Uvidíte sami! 

Že se kuřátka líbila i našemu psímu troubovi, je asi víc než jasné! :) Dobrou chuť! 

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Pánková

    zavřít okno