Pažitka
Název:

Jarní květáková polévka s batáty a bylinkami


Jarní květáková polévka s batáty a bylinkami


Ingredience:
Ingredience:
květák1/2 ks
velký batát1 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
máslo3 lžíce
špaldová mouka3 lžíce
vejce2 ks
jarní cibulka2 stonky
medvědí česnek nebo trochu pesta z něj, můžete nahradit špenátem pár lístků
petrželka, pažitka, popenec nebo jiná čerstvá bylinka dle chuti
Postup přípravy:

Mám moc ráda jarní polévky. Hlavně proto, že do nich můžete dát řadu voňavých bylinek, které sotva vylezly ze země. Dokud je medvědí česnek, tak používá hodně ten, potom méně známý popence nebo listy mladých kopřiv. Ve všech se skrývá přírodní síla a dodají vašemu tělu prospěšné látky.

Na posypání polévky se hodí také čerstvá pažitka nebo petrželka, která může vyrůst v květináči, pokud nemáte vlastní zahradu.

Z jarní cibulky odkrojte bílé části. Ty nasekejte nadrobno.

V hrnci rozpusťte máslo a nechejte na něm zesklovatět nakrájenou jarní cibulku. Přidejte oloupané, na malé kostičky nakrájené batáty a malé kousky květáku.

Zasypejte moukou, promíchejte  a zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem. Ochuťte solí a pepřem.

Nechejte 15 minut vařit. Květák by měl zůstat pěkně křupavý.

Do horké polévky zamíchejte dvě rozšlehaná vejce, nasekané zelené části jarní cibulky, medvědí česnek a další bylinky, které jste si připravili.

Ihned podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Alena Elly Kolaříková a Lenka Mastešová

    zavřít okno