Ingredience: | |
květák | 1/2 ks |
velký batát | 1 ks |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
máslo | 3 lžíce |
špaldová mouka | 3 lžíce |
vejce | 2 ks |
jarní cibulka | 2 stonky |
medvědí česnek nebo trochu pesta z něj, můžete nahradit špenátem | pár lístků |
petrželka, pažitka, popenec nebo jiná čerstvá bylinka | dle chuti |
Mám moc ráda jarní polévky. Hlavně proto, že do nich můžete dát řadu voňavých bylinek, které sotva vylezly ze země. Dokud je medvědí česnek, tak používá hodně ten, potom méně známý popence nebo listy mladých kopřiv. Ve všech se skrývá přírodní síla a dodají vašemu tělu prospěšné látky.
Na posypání polévky se hodí také čerstvá pažitka nebo petrželka, která může vyrůst v květináči, pokud nemáte vlastní zahradu.
Z jarní cibulky odkrojte bílé části. Ty nasekejte nadrobno.
V hrnci rozpusťte máslo a nechejte na něm zesklovatět nakrájenou jarní cibulku. Přidejte oloupané, na malé kostičky nakrájené batáty a malé kousky květáku.
Zasypejte moukou, promíchejte a zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem. Ochuťte solí a pepřem.
Nechejte 15 minut vařit. Květák by měl zůstat pěkně křupavý.
Do horké polévky zamíchejte dvě rozšlehaná vejce, nasekané zelené části jarní cibulky, medvědí česnek a další bylinky, které jste si připravili.
Ihned podávejte.
Dobrou chuť přeje Elly.
Podrobné info: