Na 2 placky: | |
semolinová mouka na pizzu | 350 g |
vlažná voda | 200 ml |
droždí | 20 g |
olivový olej | 2 lžíce |
Omáčka: | |
pasata nebo rozmixovaná čerstvá rajčata | 250 g |
sušená bazalka | 1 lžička |
česnek | 3 stroužky |
Náplň: | |
olivový olej/máslo/ghí | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
žampiony | 250 g |
mletý kmín | 1 lžička |
vejce | 4 ks |
mladé kopřivy | 10 špiček |
Spařené kopřivy v této podobě můžete dát k jakémukoliv slanému jídlu. Těsta na pizzu jsem udělala rovnou dvojnásobné množství. Řekla jsem si, že zkusím i pizzu nasladko. Stejně jsem chtěla něco sladkého upéct, když už mám rozjetou troubu... a dopadlo to dobře, viz následující recept. A taky tip jak třeba připravit pohoštění, když čekáte hodně koledníků. Z jednoho těsta a basta!
Ve vodě rozmícháme droždí a vlijeme do mouky, přidáme olej a vypracujeme pružné nelepivé těsto. Přikryjeme v misce, zaprášíme moukou a necháme v teple kynout.
Žampiony osmahneme na pánvi s kořením a dusíme do změknutí.
Hotové těsto roztáhneme rukama do tenka, vytvarujeme trochu okraje, aby se vešlo na velký plech. Potřeme celou omáčkou, nasypeme žampiony a rozklepneme vejce. Roztrhneme jim žloutek. Pečeme při 220°C asi 20 minut. Mezitím si spaříme čerstvé výhony kopřiv, které okapané pokládáme až na hotovou pizzu. Můžeme posypat strouhaným tofu nebo sýrem, jak kdo snesete.
Podrobné info: