Ingredience: | |
čerstvé houby | 600 g |
voda | 500 ml |
smetana | 500 ml |
hladká mouka | 3 lžíce |
sůl | dle chuti |
mletý pepř | dle chuti |
mléko | dle potřeby |
Houby máme rádi v jakékoliv úpravě. Ale když je v plánu tato obyčejná houbová omáčka podle mé babičky, všichni se už předem těšíme.
Houby očistíme a nakrájíme na větší kusy. Kloboučky menších hub můžeme nechat v celku, nakrájíme pouze nožky.
Houby dáme do hlubšího hrnce, zalijeme horkou vodou, mírně osolíme a slabým varem vaříme 10 minut.
Poté ve smetně pokojové teploty důkladně rozšleháme mouku.
Připravenou záklechtku pomalu nalijeme do hrnce a za stálého míchání houbovou omáčku vaříme 15 minut.
Podle potřeby naředíme mlékem na námi požadovanou hustotu, okořeníme špetkou čerstvě mletého pepře a necháme přejít varem.
Podáváme s bramborem a vejci.
Omáčku také můžeme těsně před koncem vaření mírně okyselit a osladit. Já to u této verze omáčky nedělám. Nechci posunout tu hříbkovou chuť do pozadí.
Podrobné info: