Pažitka
Název:

Jednoduché mrkvové muffiny


Jednoduché mrkvové muffiny


Ingredience:
na jemno strouhaná mrkev (hrneček = 250 ml, tedy klasický hrnek na čaj)3 hrnečky
celozrnná mouka2 hrnečky
nerafinovaný cukr / 1,5 pro méně sladké mufiny2 hrnečky
kokosový olej2 lžíce
skořice2 lžičky
soda4 lžičky
strouhaný čerstvý zázvor1 lžička
sůl špetka
Ingredience:
Postup přípravy:

Pečení nikdy nebylo zrovna moje, ale foodblogy a výtvory na nich mě nahlodávají už pěknou dobu. Rozhodla jsem se proto zkusit to, ale zdravěji. Po projití různých receptů jsem se rozhodla, že moje muffiny musí být mrkvové. A k mrkvi jsem přidala další ingredience a vytvořila tento recept:

Úplně na začátek dáme rozpálit troubu na nějakých 175 stupňů. Do velké mísy přidáváme všechny ingredience, na konec necháme akorát strouhanou mrkev a sodu  – do jinak dobře umíchaného těsta lehce vmícháme mrkev, na úplný konec ještě sodu. Vznikne poměrně vlhké těsto, které se rovnoměrně rozlije v připravených papírových košíčcích. Papírové košíčky ideálně vložíme do velikostí odpovídajících formiček, aby po nalití a upečení měly stejně krásný pravidelný tvar jako na začátku. Pečeme asi 20 minut, s dohledem.

Muffiny můžeme také zkrášlit oříšky nebo sušeným ovocem – já si vybrala brusinky.

Výsledné muffiny jsou výrazné a syté. Druhý den jsou snad ještě lepší než hnedka po upečení – příjemně zvláční.

Jistě někomu neuniklo, že muffiny jsou z pšeničné mouky a obsahují také poměrně hodně cukru. S tím je tedy třeba počítat a nespořádat půlku plechu najednou :) Jsou jako dělané ke svačině, třeba v kombinaci s jogurtem. Skvěle nahradí jakoukoliv průmyslově vyráběnou sladkost nebo běžné pečivo z bílé mouky.


Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Pavla Rychtářová

    zavřít okno