Pažitka
Název:

Jednoduchý tvarohový mazanec


Jednoduchý tvarohový mazanec


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka + na pomoučnění válu500 g
tuk (máslo, Hera, Stela)160 g
moučkový cukr250 g
vanilínový cukr1 balíček
prášek do pečiva1 balíček
tučný tvaroh ve vaničce250 g
citron (kůra z celého citronu + pár kapek šťávy)1 ks
vejce + 2 žloutky na potření2 ks
rozinky namočené v rumu120 g
mandle dle potřeby
Postup přípravy:

Tento jednoduchý bochánek mohu vřele doporučit zvláště pro ty, kterým dělá potíže kynuté těsto. Díky tvarohu jde o velmi vláčné těsto, takže to není suché a „nepráší se od pusy“.

Máslo společně s moučkovým cukrem a vanilínovým cukrem umixujeme v robotu. Poté přidáme citrónovou kůru i šťávu, 2 vejce a tvaroh. Znovu těsto vyšleháme a teprve poté přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme hrozinky předem namočené v rumu.
Na vál dáme 3 lžíce hladké mouky a vytvoříme z těsta bochánek. Bochánek uprostřed nastřihneme malým křížkem, potřeme žloutkem rozšlehaným s trochou mléka a posypeme mandlemi. 
Pečeme na pečicím papíru v troubě vyhřáté na 160°C asi 35 minut. Poté troubu otevřeme, mazanec opatrně vyndáme, ještě jednou potřeme vejcem v mléce, posypeme mandlemi a dopékáme ještě 30 minut při 180°C. 
Správně by se mazanec měl po vychladnutí zabalit do potravinářské fólie a nechat alespoň 2 dny uležet.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno