Ingredience: | |
předvařený bůček, nebo nakrájený bůček vložte na 15 min do vroucí vody | 1 kg |
tmavý sojová omáčka | 6 lžic |
rybí omáčka | 4 lžíce |
nastrouhaný zázvor | 1 lžíce |
limetka - šťáva | 2 ks |
hnědý cukr | 175 g |
chilli jemně nakrájené | 1 ks |
salátová okurka | 1 ks |
sůl | špetka |
sezamový olej | dle potřeby |
Jednohubky z bůčku jsem nedávno připravovala na holčičí párty, přesto měly velký úspěch. Tahle dobrota dokáže změnit i vegetariána na masožrouta. Bůček jsem nikdy nevyhledávala, ale díky tomu ho často dělám na festivalech a je vždy pryč, začala jsem mu dávat zvláštní péči.
Okurku si škrabkou nakrájejte na jemné plátky, nasolte a nechte stranou, cca hodinu, dokud okurka nepustí vodu.
Bůček nakrájejte na 5 cm čtverce.
Smíchejte sojovou omáčku, rybí omáčku, zázvor, limetkovou šťávu a hnědý cukr v hrnci, a na mírné teplotě vše promíchejte a rozpusťte. Za stálého míchání nechte probublávat, dokud se z omáčky nestane skoro sirup. Trochu omáčky smíchejte s bůčkem a dejte na 30 minut do lednice. Zbytek omáčky smíchejte s chilli a nechte při pokojové teplotě stát stranou. Použijte později jako dip.
Rozehřejte troubu na 200 stupňů. Na plech si dejte pečící papír a vepřové kousky položte pokud možno kůží nahoru. Pečte cca 20 minut, dokud bůček není krásně zlatavý. Z misky s naloženou okurkou vylijte vodu a okurku rozprostřete na utěrku, aby se vysušila. Poté dejte zpět do misky a zakápněte sezamovým olejem, popř. posypte opraženými sezamovými semínky. Každý plátek dejte na párátko a dejte do lednice.
K okurce připíchněte bůček a dejte na talíř spolu s miskou zkaramelizované omáčky. Je to úžasné.
Podávat můžete i s citronovou rýží.
Podrobné info: