Pažitka
Název:

Jehněčí kolínko na červeném víně s pečeným česnekem a šťouchané brambory se špenátem


Jehněčí kolínko na červeném víně s pečeným česnekem a šťouchané brambory se špenátem


Ingredience:
Ingredience:
jehněčí kolínka2 ks
středně velká červená cibule3 ks
vyzrálá rajčata2 ks
česnek2 stroužky
červené víno300 ml
tuk2 lžíce
máslo1 plátek
pepř dle chuti
sůl dle chuti
rozmarýn3 větvičky
tymián3 větvičky
šalvěj pár lístků
čerstvý baby špenát4 velké hrsti
brambory dle potřeby
česnek2 palice
olivový olej pár kapek
Postup přípravy:

První jehněčí na Popelčinu. Jehněčí Popelkou prvně připravené. Málokdy se mi stává, že jsem z něčeho rozvrkočená. A chvíle, kdy vařím něco, o čem nemám tušení, jak bude chutnat, to je přesně ta situace (smích).

Cibuli nakrájíme nadrobno a v pánvi na rozpáleném tuku ji osmahneme dozlatova. Přemístíme ji do pekáčku, přidáme k ní pokrájené stroužky česneku, na poloviny rozkrojená rajčata a čerstvé bylinky. Obě kolínka zatáhneme v pánvi po cibuli. Položíme je do pekáčku na cibuli, osolíme, opepříme a zalijeme vínem. Přiklopíme a pečeme v troubě rozehřáté na 170 stupňů 2 - 2,5 hodiny. V polovině pečení ho obrátíme. Mezitím si na té samé pánvi svaříme špenát - stačí ho jen krátce prohnat teplem, aby slehl, a potom ho lehce vmícháme do rozšťouchaných, máslem omaštěných brambor. Vyjmeme maso z pekáčku, odložíme ho stranou a udržujeme ho v teple. Základ z pečení propasírujeme zpátky do pánve. Nezahušťujeme ho, pouze zredukujeme podle potřeby a dochutíme solí a pepřem, pokud je třeba. Ke konci v něm pomalu rozpustíme plátek másla, které omáčku zjemní a vyhladí (už nevaříme!).

Česnek na šířku rozkrojíme - stačí odkrojit přibližně jednu třetinu palice, je ale důležité, aby byl nakrojený každý stroužek. Lehce ho pokapeme olejem, osolíme a v zakrytém pekáčku ho pečeme přibližně hodinu (stačí ho tedy přidat k masu do trouby v okamžiku, kdy maso otáčíme).

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno