Ingredience: | |
celer | 1 velká bulva |
zralé hrušky | 3 ks |
velká cibule | 1 ks |
sůl | 1 lžička |
čerstvě namletý pepř | špetka |
olivový olej | 1 lžíce |
voda | dle potřeby |
smetana | 200 ml |
olej z lískových oříšků | dle potřeby |
nasekané lískové oříšky | 100 g |
Celer je moje oblíbená zelenina. Nejen proto, že se dá kombinovat s neuvěřitelnými surovinami. Třeba s hruškou. Věřili byste, že dohromady s celerem vytvoří jemnou, voňavou a neskutečnou chutnou polévku? Odvažte se a vyzkoušejte můj recept.
Krémové polévky jsou teď u nás doma jasnou hvězdou. Bulvový celer! Máme ho teď velkou zásobu, protože ho pořád pečeme a mixujeme. A kombinujeme. Největší radost mám opravdu z toho, že i děti jsou nadšené. Což bych u celeru nikdy nečekala. Hlavně je miluje Pepíno, který má čerstvě rovnátka a hladká strava je pro něj top.
Kombinace celer a hruška se vám může zdát podezřelá. Nebojte se odhodit své pochyby a věřte, že si pochutnáte. Podaří-li se vám sehnat olej z lískových ořechů, určitě jím polévku pokapejte. A posypte opraženými lískovými ořechy. Tím celou skvělou chuť doladíte.
Celer oloupejte a nakrájejte na kousky. Cibuli oloupejte a rozkrojte napůl. Hrušky podélně rozkrojte a zbavte slupky a jádřince.
Všechny suroviny dejte do pekáče nebo do remosky. Osolte a opepřete, zakápněte olivovým olejem a upečte doměkka. Pečte v troubě vyhřáté asi na 160°C.
Měkkou zeleninu a ovoce dejte do mixéru, přidejte asi 200 ml vody nebo zeleninového vývaru a smetanu. Rozmixujte. Pokud se vám zdá polévka stále moc hustá, přidejte vodu nebo vývar.
Podávejte horké, posypané nasekanými opraženými lískovými ořechy a zakápnuté olejem.
Podrobné info: