Pažitka
Název:

Jemná celerová krémová polévka s hruškami


Jemná celerová krémová polévka s hruškami


Ingredience:
Ingredience:
celer1 velká bulva
zralé hrušky3 ks
velká cibule1 ks
sůl1 lžička
čerstvě namletý pepř špetka
olivový olej1 lžíce
voda dle potřeby
smetana200 ml
olej z lískových oříšků dle potřeby
nasekané lískové oříšky100 g
Postup přípravy:

Celer je moje oblíbená zelenina. Nejen proto, že se dá kombinovat s neuvěřitelnými surovinami. Třeba s hruškou. Věřili byste, že dohromady s celerem vytvoří jemnou, voňavou a neskutečnou chutnou polévku? Odvažte se a vyzkoušejte můj recept.

Krémové polévky jsou teď u nás doma jasnou hvězdou. Bulvový celer! Máme ho teď velkou zásobu, protože ho pořád pečeme a mixujeme. A kombinujeme. Největší radost mám opravdu z toho, že i děti jsou nadšené. Což bych u celeru nikdy nečekala. Hlavně je miluje Pepíno, který má čerstvě rovnátka a hladká strava je pro něj top. 

Kombinace celer a hruška se vám může zdát podezřelá. Nebojte se odhodit své pochyby a věřte, že si pochutnáte. Podaří-li se vám sehnat olej z lískových ořechů, určitě jím polévku pokapejte. A posypte opraženými lískovými ořechy. Tím celou skvělou chuť doladíte.

Celer oloupejte a nakrájejte na kousky. Cibuli oloupejte a rozkrojte napůl. Hrušky podélně rozkrojte a zbavte slupky a jádřince. 

Všechny suroviny dejte do pekáče nebo do remosky. Osolte a opepřete, zakápněte olivovým olejem a upečte doměkka. Pečte v troubě vyhřáté asi na 160°C.

Měkkou zeleninu a ovoce dejte do mixéru, přidejte asi 200 ml vody nebo zeleninového vývaru a smetanu. Rozmixujte. Pokud se vám zdá polévka stále moc hustá, přidejte vodu nebo vývar. 

Podávejte horké, posypané nasekanými opraženými lískovými ořechy a zakápnuté olejem. 

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Elly Kolaříková a Lenka Mastešová

    zavřít okno