Pažitka
Název:

Jemná hořčičná polévka s celerem a smetanou


Jemná hořčičná polévka s celerem a smetanou


Ingredience:
Ingredience:
středně velká cibule nakrájená najemno1 ks
jemně nastrouhaná celerová bulva200 g
zeleninový vývar1,3 l
hladká mouka2 lžíce
máslo2 lžíce
olej4 lžíce
kysaná smetana200 g
mléko200 ml
středně velká žlutá paprika nakrájená nadrobno1 ks
pikantní francouzská hořčice2 lžičky
obyčejná hořčice1 - 2 lžičky
kurkuma špetka
libeček hrstka
pažitka hrstka
šalvěj4 lístky
bobkový list1 ks
sůl špetka
bílý pepř špetka
cukr dle poteby
Postup přípravy:

Pokud nemusíte hořčici, použijte třeba kari koření. Celerovou bulvu lze nahradit řapíkatým celerem.

Na oleji a másle zpěníme cibulku, přidáme celer a krátce osmahneme. Pak přisypeme mouku, asi tři až čtyři minuty mícháme a postupně zaléváme studeným vývarem. Do hrnce vložíme papriku, bobkový list, libeček a šalvěj. Provaříme a po 20 minutách, vyjmeme bobkový list, šalvěj a libeček a ponorným mixérem rozmixujeme. Vrátíme zpět na kamna a vmícháme hořčici. 

Ve 200 ml mléka pak rozmícháme kysanou smetanu a přilijeme ji do polévky. Dochutíme kurkumou, solí a pepřem a podáváme se smaženými patronkami nebo ztraceným vejcem, zdobíme bylinkami.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Daniela Svobodová

    zavřít okno