Ingredience: | |
středně velká cibule nakrájená najemno | 1 ks |
jemně nastrouhaná celerová bulva | 200 g |
zeleninový vývar | 1,3 l |
hladká mouka | 2 lžíce |
máslo | 2 lžíce |
olej | 4 lžíce |
kysaná smetana | 200 g |
mléko | 200 ml |
středně velká žlutá paprika nakrájená nadrobno | 1 ks |
pikantní francouzská hořčice | 2 lžičky |
obyčejná hořčice | 1 - 2 lžičky |
kurkuma | špetka |
libeček | hrstka |
pažitka | hrstka |
šalvěj | 4 lístky |
bobkový list | 1 ks |
sůl | špetka |
bílý pepř | špetka |
cukr | dle poteby |
Pokud nemusíte hořčici, použijte třeba kari koření. Celerovou bulvu lze nahradit řapíkatým celerem.
Na oleji a másle zpěníme cibulku, přidáme celer a krátce osmahneme. Pak přisypeme mouku, asi tři až čtyři minuty mícháme a postupně zaléváme studeným vývarem. Do hrnce vložíme papriku, bobkový list, libeček a šalvěj. Provaříme a po 20 minutách, vyjmeme bobkový list, šalvěj a libeček a ponorným mixérem rozmixujeme. Vrátíme zpět na kamna a vmícháme hořčici.
Ve 200 ml mléka pak rozmícháme kysanou smetanu a přilijeme ji do polévky. Dochutíme kurkumou, solí a pepřem a podáváme se smaženými patronkami nebo ztraceným vejcem, zdobíme bylinkami.