Polévka: | |
pórek | 340 g |
brambory | 280 g |
kuřecí nebo zeleninový vývar | 1800 ml |
smetana ke šlehání | 250 ml |
olivový olej | 20 g |
šťáva ze čtvrtky citronu | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
Na podávání: | |
plátky uzeného lososovitého pstruha | 100 g |
kolečka pórku | několik |
Už týden je jaro a počasí na to dneska teda vůbec nevypadá. Tak si jej vykouzlete alespoň na talíři. Stačí Vám k tomu opravdu málo – pórek, brambory, vývar, smetana, sůl, pepř a uzený lososovitý pstruh. Polévka je chuťově velmi jemná a s plátky uzené ryby se to krásně doplňuje. Polévky většinou nezahušťuji moukou, takže ani v této mouka není. Tudíž je vhodná pro bezlepkáře a primaláky.
Recept bych ráda věnovala svému bratrovi, protože po mě už několikrát chtěl recept na pórkovou polévku. Takže Marťas, tady to máš černé na bílém a doufám, že Ti bude chutnat!
Na polévku:
1. Pórek očistěte a nakrájejte na půlkolečka. Brambory oškrábejte a nakrájejte je na kostky.
2. Na sporák dejte střední hrnec a rozehřejte na něm olivový olej.
3. Když je olej rozpálený, vhoďte do hrnce pórek a chvíli ho restujte, aby povolil a zesklovatěl.
4. Do hrnce přidejte brambory a přilijte vývar.
5. Osolte a vařte 15 minut, dokud nebudou brambory měkké.
6. Pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujte.
7. Přidejte smetanu a citrónovou šťávu, promíchejte a vařte ještě cca 5 minut.
8. Podle chuti dosolte a opepřete.
Na podávání:
1. Pstruha natrhejte na menší kousky.
2. Do talíře vložte kolečka pórku, na ně položte kousky pstruha a opatrně po krajích přilijte pomocí naběračky polévku.
Tip: Místo uzeného lososovitého pstruha můžete samozřejmě použít uzeného lososa.
Podrobné info: