Pažitka
Název:

Jemná jarní pórková polévka s uzeným lososovitým pstruhem


Jemná jarní pórková polévka s uzeným lososovitým pstruhem


Ingredience:
Polévka:
pórek340 g
brambory280 g
kuřecí nebo zeleninový vývar1800 ml
smetana ke šlehání250 ml
olivový olej20 g
šťáva ze čtvrtky citronu dle chuti
sůl dle chuti
pepř špetka
Na podávání:
plátky uzeného lososovitého pstruha100 g
kolečka pórku několik
Postup přípravy:

Už týden je jaro a počasí na to dneska teda vůbec nevypadá. Tak si jej vykouzlete alespoň na talíři. Stačí Vám k tomu opravdu málo – pórek, brambory, vývar, smetana, sůl, pepř a uzený lososovitý pstruh. Polévka je chuťově velmi jemná a s plátky uzené ryby se to krásně doplňuje. Polévky většinou nezahušťuji moukou, takže ani v této mouka není. Tudíž je vhodná pro bezlepkáře a primaláky.

Recept bych ráda věnovala svému bratrovi, protože po mě už několikrát chtěl recept na pórkovou polévku. Takže Marťas, tady to máš černé na bílém a doufám, že Ti bude chutnat! 

Na polévku:

1. Pórek očistěte a nakrájejte na půlkolečka. Brambory oškrábejte a nakrájejte je na kostky.

2. Na sporák dejte střední hrnec a rozehřejte na něm olivový olej.

3. Když je olej rozpálený, vhoďte do hrnce pórek a chvíli ho restujte, aby povolil a zesklovatěl.

4. Do hrnce přidejte brambory a přilijte vývar.

5. Osolte a vařte 15 minut, dokud nebudou brambory měkké.

6. Pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujte.

7. Přidejte smetanu a citrónovou šťávu, promíchejte a vařte ještě cca 5 minut.

8. Podle chuti dosolte a opepřete.

Na podávání:

1. Pstruha natrhejte na menší kousky.

2. Do talíře vložte kolečka pórku, na ně položte kousky pstruha a opatrně po krajích přilijte pomocí naběračky polévku.

Tip: Místo uzeného lososovitého pstruha můžete samozřejmě použít uzeného lososa. 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno