Ingredience: | |
mleté hovězí maso | 1 kg |
menší cibule | 1 ks |
česnek | 5 stroužků |
tvaroh | 200 g |
vejce | 1 ks |
větší rohlík | 1 ks |
mléko | trochu |
dijonská hořčice | 2 lžičky |
majoránka | 1 lžíce |
máslo | 1 lžíce |
mleté nové koření | 1/2 lžičky |
uzená paprika | 1/2 lžičky |
drcený pepř | špetka |
sůl | špetka |
Jedno z jídel, které si u mé arabské rodinky našlo své místo, je sekaná pečeně.
Vzpomínám si, když jsem sekanou poprvé vytáhla z trouby, ptala se mě tchýně překvapeně, co je to za zvláštní chléb. Od té doby vždy když sekanou peču, ráda zajde na oběd. Manžel pojal konzumaci sekané trochu v arabském stylu - v pitě, s plátky rajčat, zeleninovým salátem a sezamovou omáčkou tahíni. Proč ne, hlavní je, že mu chutná. Spokojenost na obou stranách.
Jelikož se příliš nekamarádím s vepřovým masem, musela jsem hledat náhradu, jak udělat sekanou vláčnou a jemnou. Maso jsem použila mladé hovězí, čerstvě mleté na jemno, s částečným podílem tuku, aby nebylo příliš suché. Pro zjemnění jsem přidala tvaroh.
Rohlík nakrájíme na kostičky a zalijeme trochou mléka.
Cibuli nakrájíme na drobno a na másle osmahneme do sklovita. Přidáme rozmačkaný česnek, nové koření, majoránku, uzenou papriku, drcený pepř a necháme rozvonět.
Maso dáme do hnětače, přidáme cibulovou směs, vejce, tvaroh, vymačkané kousky rohlíku, lžičku hořčice, sůl a umícháme hladké těsto.
To vyklopíme na pracovní plochu, krátce propracujeme rukama a několikrát s ním bouchneme o podložku. Tím vytlačíme přebytečný vzduch a sekaná se nebude rozpadat.
Poté těsto vytvarujeme do šišky, celé potřeme zbývající lžičkou dijonské hořčice, vložíme do nádoby na pečení, lehce podlijeme vodou a při 180 stupních zhruba 75 minut pečeme. Podáváme nejlépe s bramborovou kaší. Aby měla kaše krásnou žlutou barvu, přidávám do vody, ve které vařím brambory, na špičku nože kurkumy.
Podrobné info: