Pažitka
Název:

Jidáše


Jidáše


Ingredience:
Ingredience:
polohrubá mouka500 g
mléko250 ml
droždí1 kostka (40 g)
cukr50 g
máslo100 g
sůl špetka
vanilkový cukr1 balíček
žloutek2 ks
rozinky dle chuti
bílek (na potření)1 ks
mák na posypání
Postup přípravy:

Jidáše patří k tradičnímu kynutému velikonočnímu pečivu a dříve se pekly na Zelený čtvrtek. 

Mají symbolizovat smotaný provaz, na kterém se oběsil Jidáš po té, co zradil Ježíše. U nás doma je máme rádi namazané máslem, medem, nebo jen tak a již druhým rokem jsem je pekla na školní velikonoční jarmark a nikdy ani jeden kousek nezbyl

Postup:

Mléko si zahřejeme , do vlažného nasypeme cukr a rozdrobíme droždí, přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Do mísy si dáme mouku, vanilkový cukr, sůl, žloutky, rozpuštěné vlažné máslo a kvásek. Já osobně těsto zpracovávám v robotu - musí vzniknou těsto vláčné, měkké a nelepící se na stěny.

Nakonec do těsta zapracujeme rozinky, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout.

Z těsta si oddělujeme kousky, které vyválíme do válečků a ty potom smotáváme do různých tvarů - např. šneků. Tvary dáme na plech, potřeme bílkem, můžeme posypat mákem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C do zlatova. 

Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Radka Šofrlová

    zavřít okno