Ingredience: | |
polohrubá mouka | 500 g |
mléko | 250 ml |
droždí | 1 kostka (40 g) |
cukr | 50 g |
máslo | 100 g |
sůl | špetka |
vanilkový cukr | 1 balíček |
žloutek | 2 ks |
rozinky | dle chuti |
bílek (na potření) | 1 ks |
mák | na posypání |
Jidáše patří k tradičnímu kynutému velikonočnímu pečivu a dříve se pekly na Zelený čtvrtek.
Mají symbolizovat smotaný provaz, na kterém se oběsil Jidáš po té, co zradil Ježíše. U nás doma je máme rádi namazané máslem, medem, nebo jen tak a již druhým rokem jsem je pekla na školní velikonoční jarmark a nikdy ani jeden kousek nezbyl
Postup:
Mléko si zahřejeme , do vlažného nasypeme cukr a rozdrobíme droždí, přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Do mísy si dáme mouku, vanilkový cukr, sůl, žloutky, rozpuštěné vlažné máslo a kvásek. Já osobně těsto zpracovávám v robotu - musí vzniknou těsto vláčné, měkké a nelepící se na stěny.
Nakonec do těsta zapracujeme rozinky, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout.
Z těsta si oddělujeme kousky, které vyválíme do válečků a ty potom smotáváme do různých tvarů - např. šneků. Tvary dáme na plech, potřeme bílkem, můžeme posypat mákem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C do zlatova.
Podrobné info: