Ingredience: | |
hladká mouka | 250 g |
sůl | 1 velká špetka |
žloutek | 2 ks |
změklé sádlo | 125 g |
vlažné mléko | 4 lžíce |
droždí (použila jsem 1/2 kostičky) | 25 g |
cukr | 1/2 lžíce |
Maková náplň: | |
mletý mák | 200 g |
mléko | 100 ml |
cukr moučka | 150 g |
povidla | 1 lžíce |
rum (svařit v mléce) | dle chuti |
Tvarohová náplň: | |
tvaroh | 250 g |
vanilkový cukr | dle chuti |
pudingový prášek | dle potřeby |
žloutek | 1 ks |
Jablečná náplň: | |
nastrouhaná jablka | 750 g |
skořicový cukr | dle chuti |
cukr krupice | dle chuti |
pudingový prášek | dle potřeby |
Povidlová náplň: | |
povidla | 440 g |
rum | dle chuti |
Drobenka: | |
hrubá mouka | 200 g |
cukr krupice | 200 g |
máslo | 100 g |
Dnes jsou u nás koláčky podlé mé úžasné kamarádky a skvělé kuchařky, pekařky Jitušky Mátlové. Nedávno vkládala fotečku jejích koláčků a my jsme na ně s maminkou dostaly chuť. Náplně jsme zvolily pro mého manžela a děti s tvarohem, pro mě s maminkou s povidly. Koláčky ale můžete naplnit i jablečnou, nebo makovou naplní, záleží jen na vás, co máte rádi. Tyto koláčky jsou opravdu velmi jemné, křehké a úplně se rozplývají na jazyku!
Nejprve si připravíme kvásek. Do vlahého mléka přidáme půl lžíce cukru, nadrobíme droždí a necháme vzejít kvásek, tak aby se nám vytvořila béžová „peřina“ na mléce. Na vál si nesypeme mouku, špetku soli, přidáme máslo, sádlo (tuky nerozpouštíme) a přidáme kvásek. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici odpočinout, alespoň 20 minut.
Z těsta si vytvoříme kuličky cca o průměru 1,5 cm, které pokládáme na připravený plech vyložený pečícím papírem. Těžítko, nebo skleničku „namočíme“ do hladké mouky a uděláme do kuličky důlek. Okraje koleček potřeme žloutkem, důlek naplníme náplní, ozdobíme a posypeme drobenkou. Pečeme při 180°C do zlatova. Koláčky necháme vychladit a posypeme moučkovým cukrem. Tyto koláčky jsou velmi jemné a křehké, prostě se rozplývají na jazyku. Z této dávky připravíme 60 ks koláčků o průměru 3 cm (3 plechy po 20 ks).