Pažitka
Název:

Jitušky kutnohorské koláčky


Jitušky kutnohorské koláčky


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka250 g
sůl1 velká špetka
žloutek2 ks
změklé sádlo125 g
vlažné mléko4 lžíce
droždí (použila jsem 1/2 kostičky)25 g
cukr1/2 lžíce
Maková náplň:
mletý mák200 g
mléko100 ml
cukr moučka150 g
povidla1 lžíce
rum (svařit v mléce) dle chuti
Tvarohová náplň:
tvaroh250 g
vanilkový cukr dle chuti
pudingový prášek dle potřeby
žloutek1 ks
Jablečná náplň:
nastrouhaná jablka750 g
skořicový cukr dle chuti
cukr krupice dle chuti
pudingový prášek dle potřeby
Povidlová náplň:
povidla440 g
rum dle chuti
Drobenka:
hrubá mouka200 g
cukr krupice200 g
máslo100 g
Postup přípravy:

Dnes jsou u nás koláčky podlé mé úžasné kamarádky a skvělé kuchařky, pekařky Jitušky Mátlové. Nedávno vkládala fotečku jejích koláčků a my jsme na ně s maminkou dostaly chuť.  Náplně jsme zvolily pro mého manžela a děti s tvarohem, pro mě s maminkou s povidly. Koláčky ale můžete naplnit i jablečnou, nebo makovou naplní, záleží jen na vás, co máte rádi. Tyto koláčky jsou opravdu velmi jemné, křehké a úplně se rozplývají na jazyku! 

Nejprve si připravíme kvásek. Do vlahého mléka přidáme půl lžíce cukru, nadrobíme droždí a necháme vzejít kvásek, tak aby se nám vytvořila béžová „peřina“ na mléce. Na vál si nesypeme mouku, špetku soli, přidáme máslo, sádlo (tuky nerozpouštíme) a přidáme kvásek. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici odpočinout, alespoň 20 minut. 
Z těsta si vytvoříme kuličky cca o průměru 1,5 cm, které pokládáme na připravený plech vyložený pečícím papírem. Těžítko, nebo skleničku „namočíme“ do hladké mouky a uděláme do kuličky důlek. Okraje koleček potřeme žloutkem, důlek naplníme náplní, ozdobíme a posypeme drobenkou. Pečeme při 180°C do zlatova. Koláčky necháme vychladit a posypeme moučkovým cukrem. Tyto koláčky jsou velmi jemné a křehké, prostě se rozplývají na jazyku. Z této dávky připravíme 60 ks koláčků o průměru 3 cm (3 plechy po 20 ks).

Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno