Ingredience: | |
hladká mouka | 2 hrnky |
jedlá soda | 1/4 lžičky |
prášek do pečiva | 1 lžička |
vychlazené máslo | 6 lžic |
živý bílý jogurt | 200 g |
sůl | 1 lžička |
tymián | hrst |
černé olivy nasekané na kousky | 8 ks |
mouka | na posypání válu |
Před lety jsem nějakou dobu pobývala v Texasu. Ještě dlouhé roky budu vzpomínat na spoustu kvalitních surovin, kterými oplývaly místní supermarkety a na ten kontrast nekvalitního jídla a polotovarů, které jsou Američané ochotní konzumovat. Jedním z nich byly malé bochánky, neslané nemasné, vlastně celkem bez chuti, které se často podávají jako příloha k polévkám, nebo ke snídani. Nikdy jsem je neměla ráda a vůbec netuším proč jsem si na ně dnes ráno vzpomněla. Rozhodla jsem se jim dát druhou šanci a trochu si ten jižanský recept vylepšila.Rozhodně se to vyplatilo. Byly zamýšlené jako příloha k polévce (moje malá dcera si v posledních dnech s nadšením a hlasitým doprovodem "tup tup" a drobí pečivo do polévky). Já jsem polévku jsem nakonec ani nejedla... už mi na ni nezbylo místo, protože jsem snědla 3 bochánky. Byly výborné Úplně jiné, než si pamatuji.
Těsto můžete jednoduše vypracovat rukou v míse. Já s oblibou používám mixér, do kterého přidám mouku a sypké suroviny a chlazené máslo a zpracuji mixerem na drobenku a poté přidám jogurt. Vzniklé těsto je lepivé, proto ho přendejte na pomoučený vál a posypejte sekanými bylinkami a olivami. Těsto několikrát popřekládejte, aby vznikly jakési vrstvy. Z těsta vyválejte placku asi 2 cm tlustou. Z placky postupně vykrájejte 8 koleček o průměru cca 8 cm (klidně použijte sklenici). Kolečka položte na plech, potřete vodu a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 8 až 10 minut.
Skvěle chutnají ještě horké s máslem, ale výborné jsou pochopitelně studené.
Poznámka: Často používám jako měrnou jednotku hrnek, nebo šálek. Je to tím, že ráda čerpám inspiraci v anglosaském světě. Nemám na mysli žádný konkrétní typ hrnku, ale používám přímo odměrky 1 cup. Odměrku jsem přeměřila a odpovídá 220 ml.
Podrobné info: