Pažitka
Název:

Jogurtová mramorová bábovka


Jogurtová mramorová bábovka


Ingredience:
Ingredience:
máslo, změklé250 g
cukr krystal300 g
vejce (žloutky a bílky zvlášť)6 ks
bílý jogurt (ideálně řeckého typu)400 g
hladká mouka400 g
kypřící prášek do pečiva1 sáček
sůl špetka
kakao na vaření2 lžíce
Postup přípravy:

Konečně se ochladilo a vzduch zavoněl podzimem. Nejen venku, ale i u nás v kuchyni. Bábovka prostě k takovému pošmournému počasí patří. Není nic lepšího, než si ukrojit pořádný kus, uvařit hrnek horkého čaje a dívat se, jak po okenní tabuli stékají kapky jedna za druhou a vítr ze stromů sfoukává nažloutlé listí. Nikdy jsem takové počasí neměla moc ráda, ale po týdnech suchého horka vítám déšť jako dlouho ztraceného přítele. Jen víc a jen houšť, prosím. Škoda jen, že pomalu končí období, kdy jsme mohli trávit celé dny na zahrádce u bazénu. V nevlídném počasí se mi nebude chtít vystrčit nos z teplého bytu a domácí aktivity, které by zabavily našeho aktivního skoro tříleťáka, se mi vymýšlí o poznání hůř. Ještě že ho tolik baví pečení s maminkou, asi se nehneme z kuchyně, hihi.

V míse šleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude na objemu, trvá to minimálně 5 minut. Poté po jednom zašleháme žloutky a vešleháme i jogurt. Nakonec pomalu zapracujeme mouku, kypřící prášek a sůl, vymícháme hladké těsto. Bílky ušleháme na tuhý sníh a natřikrát je stěrkou opatrně vmícháme do těsta. To si poté rozdělíme na dvě poloviny a jednu obarvíme kakaem (opět ho opatrně vmícháme stěrkou).

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto (já jsem nejdřív nalila světlé, navrch tmavé a pak ho několikrát projela špejlí, aby se obě barvy lehce promísily) a pečeme dozlatova, zhruba 50-60 minut. Doba pečení záleží na velikosti a druhu formy, pokud do středu bábovky zapíchneme špejli a vytáhneme ji suchou, bez drobečků, je upečeno. Já bábovky obvykle peču ve velké litinové formě a tam to vždy trvá déle. Během pečení můžeme bábovku přikrýt alobalem, aby se navrchu nepřipálila. Necháme ji ve formě lehce zchladnout, poté vyklopíme na drátěnou mřížku.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno