Pažitka
Název:

Jogurtová pomazánka s paprikou a pažitkou

vegetariánský recept


Jogurtová pomazánka s paprikou a pažitkou


Ingredience:
Ingredience:
bílý jogurt3 kelímky
nakládaná nebo čerstvá červená paprika dle potřeby
pažitka hrstka
cibulka1 ks
mořská sůl špetka
Postup přípravy:

Dočista jsem zapomněla na to, jak moc dobrá věc je odkapaný jogurt. Je pěkně hustý, krémový a dost dobře se míchá na sladko i na slano. A hlavně, je to jistota, že máme kvalitní základ pro naše jídlo.

Umí totiž ve spoustě případů nahradit klasický sýr typu žervé. A jak víme, právě tenhle druh sýru hodně rádi šidí a vylepšují o kdo ví jaké “lahůdky”. Takže abych se dostala k věci, tentokrát se odkapaný jogurt smíchal s několika běžnými ingrediencemi a doplnil čerstvě upečený domácí chleba.

Jogurt dáme odkapat. Pokud jste to ještě nedělali, tak to znamená, že si vezmeme misku a sítko, které do ní tak akorát padne. To sítko by mělo mít jen droboučká očka, pokud nemá, vložíme do něj ještě nějakou čistou tkaninu. Síto nainstalujeme do misky a naplníme ho jogurtem. Je lepší, aby byl jogurt o něco hustší.Jsou i jogurty, který nám protečou sítkem, takže nejlepší je vždycky to otestovat dřív, než síto naplníme úplně. Misku se sítem a jogurtem přikryjeme třeba folií a uložíme do lednice. Chce to to občas zkontrolovat, dno misky se začne plnit vykapanou tekutinou, možná ji budeme muset odlít, aby dno síta neleželo v ní. Celý proces odkapávání trvá několik hodin a opravdu stojí za to.

Když máme jogurt připravený, vmícháme do něj na droboučko nakrájenou papriku, na velmi drobno pokrájenou cibulku a nasekanou pažitku. Velmi lehce osolíme a přisolíme ještě na talíři.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Pavla Rychtářová

    zavřít okno