Pažitka
Název:

Jogurtové pohankovo-rýžové vafle s medem

Pokus o zavedení BKM, v receptu bude verze bez jogurtu, vajec


Jogurtové pohankovo-rýžové vafle s medem


Ingredience:
Ingredience:
vejce (nebo 2 banány)2 ks
med (či jiné sladidlo, případně datle)2 lžíce
bílý jogurt Hollandia (při bkm vynecháme)2 lžíce
Ghí bio nebo jiný tuk1 lžíce
pohanková mouka hladká40 g
rýžová mouka polohrubá90 g
rýžovo-kokosové mléko130 ml
Postup přípravy:

Většinou náš malý junior snídá mléko a následně hned ovoce. Jenže byla neděle a chtěli jsme si dát společnou snídani. Takže jsem si trošku přivstala a dala se rychle do práce. Samotné zadělání vaflí je raz dva, pečení už chvíli zabere, ale stojí to za to.
Finální zdobení je již na každém, můžeme připravit přeliv či potřít oblíbenou marmeládou či pomazánkou.
Přeliv můžeme udělat jen z rozmačkaného banánu, jablečné pyré, hruškové, zvoleného ovoce, potřít Ghítelou, my jsme si dnes dali medík a ořechy.

Vejce vyšleháme metličkou, přidáme Ghí, zamícháme, přidáme bílý jogurt, med, rostlinné mléko, opět zamícháme, přisypeme mouky, důkladně promícháme.

Připravené těsto nalijeme do forem na vafle, vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 15 minut, vyzkoušíme špejlí.

Nedoporučuji dávat do vaflovače těsto, které nebude obsahovat vejce a lepek, zde je větší jistou pečení v silikonové formě. Ve vaflovačí by mohlo dojít k lepení a trhání vaflí.

Pokud zvolíme alternativu bez vajec - banány rozmixujeme v hladké pyré, přidáme sladidlo nebo rozmixujeme s datlemi, které je dobré předem namočit, následně přecedit a použít, kde je třeba. Přidáme tuk, rostlinné mléko, které přidáváme dle hustoty, banány nám konzistenci trošku naředí, přidáme mouky a trošku kypřícího prášku. Další alternativou vajec je pyré z jablek či avokáda, vanilková hraška, tapioka škrob - který však raději vždy kombinuji s ovocem.

Pokud nemůžeme jogurt, vynecháme jej, nadýchanost, kterou zde tvoří přidaný jogurt nahradíme kypřidlem, jedlou sodou, olejem, aquafabou - vyšlehaným nálevem z cizrny či fazolí nebo pokud můžeme bílky, vyšleháme bílky zvlášť a přidáme je až nakonec.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno