Pažitka
Název:

Jupí dortíčky - Whoopie pies


Jupí dortíčky - Whoopie pies


Ingredience:
Těsto:
máslo115 g
hnědý cukr200 g
kávový prášek1 lžička
prášek do pečiva1 lžička
soda1/2 lžičky
sůl3/4 lžičky
vanilkový extrakt1 lžička
velké vejce1 ks
holandské kakao45 g
hladká mouka285 g
mléko240 ml
Krém:
smetana na šlehání125 ml
sýr Philadelphia125 g
moučkový cukr50 g
arašídové máslo4 lžíce
Postup přípravy:

Whoopie pies jsou kulaté mini dortíčky naplněné sladkým krémem. Původem jsou z Pensylvánie v USA. Podle historiků pekly amišské ženy tyto dezerty z přebytků dortového těsta a přidávaly je svým farmářům do krabiček s obědem. Když farmáři našli dortíčky ve svém obědu, zajásali "Whoopie!", neboli "Jupí!" a odtud pochází jejich název. Tradiční Whoopie pie je z čokoládového těsta s vanilkovou náplní z marschmallow bonbonů. Další tradiční příchutě jsou dýňové nebo perníkové whoopie pies. 

Je spoustu variací, na které lze "Jupí dortíčky" připravit. Z nabízených receptů od Bourbonnatrix jsem si vybrala tradiční čokoládové, ale krém jsem použila vlastní - z arašídového másla. 

Těsto:
Předehřejte troubu na 180°C. Dva plechy vyložte pečícím papírem.
V míse vyšlehejte máslo, cukr, kávový prášek, sodu, sůl, prášek do pečiva a vanilkový extrakt. Poté přidejte vajíčka a šlehejte dohladka.
Vmíchejte kakao.
Střídavě zašlehávejte mouku a mléko, dokud nebude těsto hladké a bez hrudek.
Pomocí lžíce nandejte kopečky těsta na plech a nechte mezi jimi dostatečné rozestupy.
Pečte v předehřáté troubě cca 10-15 minut (podle velikosti koláčků). Že jsou upečené, poznáte tak, že když do nich píchnete špejlí, těsto se na ní nepřilepí. Nechte je vychladnout na plechu, a když jsou ještě trochu teplé, sundejte je a nechte úplně vychladnout.

Krém:
Smetanu s cukrem vyšleháme dotuha. Poté přidáme Philadelpii a arašídové máslo a vyšleháme do hladkého krému.
Krémem naplníme jednu polovinu koláčku a přiklopíme

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Iveta Míková

    zavřít okno