Těsto: | |
máslo | 115 g |
hnědý cukr | 200 g |
kávový prášek | 1 lžička |
prášek do pečiva | 1 lžička |
soda | 1/2 lžičky |
sůl | 3/4 lžičky |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
velké vejce | 1 ks |
holandské kakao | 45 g |
hladká mouka | 285 g |
mléko | 240 ml |
Krém: | |
smetana na šlehání | 125 ml |
sýr Philadelphia | 125 g |
moučkový cukr | 50 g |
arašídové máslo | 4 lžíce |
Whoopie pies jsou kulaté mini dortíčky naplněné sladkým krémem. Původem jsou z Pensylvánie v USA. Podle historiků pekly amišské ženy tyto dezerty z přebytků dortového těsta a přidávaly je svým farmářům do krabiček s obědem. Když farmáři našli dortíčky ve svém obědu, zajásali "Whoopie!", neboli "Jupí!" a odtud pochází jejich název. Tradiční Whoopie pie je z čokoládového těsta s vanilkovou náplní z marschmallow bonbonů. Další tradiční příchutě jsou dýňové nebo perníkové whoopie pies.
Je spoustu variací, na které lze "Jupí dortíčky" připravit. Z nabízených receptů od Bourbonnatrix jsem si vybrala tradiční čokoládové, ale krém jsem použila vlastní - z arašídového másla.
Těsto:
Předehřejte troubu na 180°C. Dva plechy vyložte pečícím papírem.
V míse vyšlehejte máslo, cukr, kávový prášek, sodu, sůl, prášek do pečiva a vanilkový extrakt. Poté přidejte vajíčka a šlehejte dohladka.
Vmíchejte kakao.
Střídavě zašlehávejte mouku a mléko, dokud nebude těsto hladké a bez hrudek.
Pomocí lžíce nandejte kopečky těsta na plech a nechte mezi jimi dostatečné rozestupy.
Pečte v předehřáté troubě cca 10-15 minut (podle velikosti koláčků). Že jsou upečené, poznáte tak, že když do nich píchnete špejlí, těsto se na ní nepřilepí. Nechte je vychladnout na plechu, a když jsou ještě trochu teplé, sundejte je a nechte úplně vychladnout.
Krém:
Smetanu s cukrem vyšleháme dotuha. Poté přidáme Philadelpii a arašídové máslo a vyšleháme do hladkého krému.
Krémem naplníme jednu polovinu koláčku a přiklopíme