Pažitka
Název:

Kačeří dýňový krém


Kačeří dýňový krém


Ingredience:
Ingredience:
dýně Hokaido750 g
velké brambory oloupané a nakrájené na malé kostičky2 ks
máslo nebo olivový olej2 lžíce
červená cibule nadrobno nakrájená (nebo bílá)1 ks
prolisovaný česnek3 stroužky
smetana na šlehání250 ml
kari koření1 lžička
mletý zázvor1 lžička
muškátový květ špetka
bílý nebo černý pepř špetka
sůl dle potřeby
petrželka dle potřeby
naťová cibulka na ozdobu
drůbeží vývar2 l
Vývar:
kachní krky4 ks (cca 500g)
voda2 l
sůl špetka
nové koření5 kuliček
celý pepř5 kuliček
cibule1 ks
česnek1 stroužek
Může být a nemusí:
anglická slanina nakrájená na tenké proužky10 dkg
Postup přípravy:

Při návštěvě Disneylandu odchytíme 4 nebohé Kačery Donaldy. Je dobré je aspoň omráčit - zpravidla se brání a krků se odmítjí dobrovolně vzdát. Když je po všem, krky (to je to místo, kde se nosí šála) vhodíme do vařící vody spolu se zeleninou a kořením a vaříme, dokud nezměknu (cca hodinku). 

Nezapomeneme sbírat pěnu a případně dolévat vodu (lze nahradit H2O).

Mezitím si odskočíme k sousedům, kteří dbají i amerických tradic a z okna si půjčíme jednu z jejich vystavených dýní - rozpůlíme ji, lžící vydlabeme semínka i mechové lůžko. Dužinu nakrájíme na cca 3 cm proužky a škrabkou na brambory oloupeme slupku - opatrně krájejte i loupejte, jde to krapet ztuha, tak aby vás to pak třeba nebolelo.

Na másle/oleji zpěníme cibulku, přidáme pokrájené dýně, tři minutky restujeme, přihodíme erteple (brmabory) a zalijeme kačeřím vývarem. Vaříme čtyřikrát pět minut, tedy v součtu minut 20.

Vsypeme koření a rozmixujeme tím mixerem, co se rád potápí (ponorným). Odstavíme jak mimino, přilijeme tekutou šlehačku a lék proti upírům a ještě krátce povaříme.

Na teflonové pánvi opečeme kousky anglické slaniny, které si schováme na ozdobu. Výpek ze slaniny vlijeme do polévky. Pokud slaninu nepoužíváme, hodíme do polévky oříšek másla (to se jen tak říká, ve skutečnosti to vlastně ani oříšek není, tak aby vás to nemátlo).

Na talíře (poněkud praktičtější jsou hluboké než mělké) vlijeme polévku, ozdobíme něčím zeleným a slaninkou, kreativci se mohou vyřádit a dodekorovat šlehačkovými grafiti.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Daniela Svobodová

    zavřít okno