Ingredience: | |
dýně Hokaido | 750 g |
velké brambory oloupané a nakrájené na malé kostičky | 2 ks |
máslo nebo olivový olej | 2 lžíce |
červená cibule nadrobno nakrájená (nebo bílá) | 1 ks |
prolisovaný česnek | 3 stroužky |
smetana na šlehání | 250 ml |
kari koření | 1 lžička |
mletý zázvor | 1 lžička |
muškátový květ | špetka |
bílý nebo černý pepř | špetka |
sůl | dle potřeby |
petrželka | dle potřeby |
naťová cibulka | na ozdobu |
drůbeží vývar | 2 l |
Vývar: | |
kachní krky | 4 ks (cca 500g) |
voda | 2 l |
sůl | špetka |
nové koření | 5 kuliček |
celý pepř | 5 kuliček |
cibule | 1 ks |
česnek | 1 stroužek |
Může být a nemusí: | |
anglická slanina nakrájená na tenké proužky | 10 dkg |
Při návštěvě Disneylandu odchytíme 4 nebohé Kačery Donaldy. Je dobré je aspoň omráčit - zpravidla se brání a krků se odmítjí dobrovolně vzdát. Když je po všem, krky (to je to místo, kde se nosí šála) vhodíme do vařící vody spolu se zeleninou a kořením a vaříme, dokud nezměknu (cca hodinku).
Nezapomeneme sbírat pěnu a případně dolévat vodu (lze nahradit H2O).
Mezitím si odskočíme k sousedům, kteří dbají i amerických tradic a z okna si půjčíme jednu z jejich vystavených dýní - rozpůlíme ji, lžící vydlabeme semínka i mechové lůžko. Dužinu nakrájíme na cca 3 cm proužky a škrabkou na brambory oloupeme slupku - opatrně krájejte i loupejte, jde to krapet ztuha, tak aby vás to pak třeba nebolelo.
Na másle/oleji zpěníme cibulku, přidáme pokrájené dýně, tři minutky restujeme, přihodíme erteple (brmabory) a zalijeme kačeřím vývarem. Vaříme čtyřikrát pět minut, tedy v součtu minut 20.
Vsypeme koření a rozmixujeme tím mixerem, co se rád potápí (ponorným). Odstavíme jak mimino, přilijeme tekutou šlehačku a lék proti upírům a ještě krátce povaříme.
Na teflonové pánvi opečeme kousky anglické slaniny, které si schováme na ozdobu. Výpek ze slaniny vlijeme do polévky. Pokud slaninu nepoužíváme, hodíme do polévky oříšek másla (to se jen tak říká, ve skutečnosti to vlastně ani oříšek není, tak aby vás to nemátlo).
Na talíře (poněkud praktičtější jsou hluboké než mělké) vlijeme polévku, ozdobíme něčím zeleným a slaninkou, kreativci se mohou vyřádit a dodekorovat šlehačkovými grafiti.
Podrobné info: