Ingredience: | |
očištěná kachní játra | 500 g |
máslo | 125 g |
smetana | 100 ml |
menší cibule | 2 ks |
bílé víno | 100 ml |
olivový olej | trochu |
šalvěj | snítka |
čerstvý tymián | snítka |
čerstvě mletý pepř | špetka |
celý barevný pepř | dle chuti |
sůl | dle chuti |
Není nad poctivou domácí paštiku, která nejlépe chutná s čerstvým pečivem....
V hlubší pánvi na olivovém oleji zpěňte cibuli, přidejte očištěná játra a pomalu restujte. Přilijte víno a nechte dusit, stačí pár minut, aby byla játra tepelně upravená, ale nevysušila se.
Mezitím ve vodní lázni rozpusťte máslo. Podušenou játrovou směs přesuňte do hlubší mísy, přidejte smetanu a tyčovým mixérem důkladně mixujte. Postupně přidávejte rozpuštěné máslo, aby směs měla konzistenci velmi hustého krému, spotřebujte ho asi dvě třetiny. Směs důkladně osolte, opepřete, přidejte nasekané lístky tymiánu a opět mixujte.
Dohladka umixovanou směs dejte do misek, povrch uhlaďte. Zbylé máslo přelijte do rendlíku a velmi krátce v něm orestujte snítku šalvěje. Máslem se šalvějí pak zalijte paštiku, každou dokončete špetkou drceného pepře. Dejte ztuhnout do lednice.
Sušené brusinky podusíme v trošce vody a přelijeme na ztuhlou paštiku.