Ingredience: | |
kachní játra | 500 g |
sladká smetana 31% | 200 g |
rozpuštěné máslo | 150 g |
Grand Marnier | 2 lžíce |
olivový olej | 2 lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Fíkové želé: | |
fíková marmeláda | 150 g |
želatina | 3 plátky |
Můj taťka měl narozeniny. A kromě dalších dobrot jsem mu na oslavu připravila i tuhle paštiku. A co na ní říkal? Že je děsně žrací.
Měla jsem radost, že mu chutnala.
I když do paštiky dávám vždy hodně bylinek, tentokrát jsem nechala jenom játra, zjemněná máslem a smetanou a jediná výrazná chuť byl Grand Marnier. A želé navrch.
Připravte ji den předem. Pěkně se uleží a navíc nebudete mít nervy, že vám paštika i želé nestačí ztuhnout.
Místo likéru Grand Marnier určitě můžete použít Sherry nebo portské nebo zkuste experimentovat.
Játra očistěte a nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte olej a játra začněte opékat. Když už budou skoro hotová, přilijte k nim Grand Marnier a ještě minutu nechte na pánvi. Vypněte plamen a játra osolte a opepřete.
Játra vložte do mixéru a přilijte smetanu. Začněte mixovat a postupně přidávejte i rozpuštěné máslo.
Směs ochutnejte, zda je dost slaná a přelijte do připravených mističek. Paštika má spíš "mazací" konzistenci, takže ji dejte do různých misek, ze kterých si každý na nůž nabere a na chleba namaže.
Hotovou paštiku dejte vychladit.
Připravte želé. Do misky vložte 3 plátky želatiny a zalijte teplou vodou. Než želatina nabobtná a změkne, rozehřejte v hrnku fíkovou marmeládu. Změklou želatinu slijte z vody a přidejte do rozehřáté marmelády. Ještě chvilku zahřívejte a míchejte. Na to, aby se želatina rozpustila, bude stačit pár vteřin. Hotové želé nalijte na vychlazenou paštiku a nechte přes noc ztuhnout v lednici.
Podrobné info: