Ingredience: | |
kachní prsa s kůží | 2 ks |
červené víno | 1 dl |
červená cibule | 1 ks |
bílá cibule | 1 ks |
sádlo | 3 lžíce |
anglická slanina | 150 g |
zelené fazolky | hrst |
brambory | 6 - 8 ks |
sekaná petrželka | hrst |
bobkový list | 2 ks |
nové koření | 5 kuliček |
cukr | 2 lžíce |
česnek | 1 stroužek |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
Dnes je u nás velmi významný den a jako takový si žádá i něco speciálního k večeři, a to nemluvím jen o lahvi dobrého červeného vína. Kachní prsa jsou přesně to, co dodá i obyčejné večeři punc nevšednosti.
S přípravou receptu začněte o něco dříve, aby byl čas nechat maso uležet. Kachní prsa lehce osolíme a nařežeme kůži na mřížku, aby se maso později lépe propeklo. Zalijeme červeným vínem, přidáme nové koření a bobkový list a necháme cca půl dne odpočívat.
Dáme vařit brambory a čas potřebný k jejich změknutí využijeme k přípravě omáčky. Na lžíci sádla lehce orestujeme na větší proužky nebo kostky nakrájenou červenou cibuli, kterou zaprášíme jednou až dvěma lžícemi cukru (záleží na kyselosti vína, proto nejdříve ochutnejte) a lehce společně oglazujeme. Během chvilky podlijeme vínem, v němž se marinovala kachna, a to včetně koření. Necháme takto společně přibližně 15 minut vařit na velmi mírném ohni, aby omáčka získala chuť a aroma koření. V závěru z omáčky koření vybereme a rozmixujeme ji dohladka. V případě potřeby ještě můžeme naředit troškou vína či naopak přihustit malým množstvím mouky.
Nyní rozpálíme troubu na 180°C a vrátíme se k přípravě šťouchaných brambor. Na zbytku sádla osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu. Veškerý obsah pánve včetně tuku pak vmícháme do našťouchaných brambor spolu s hrstkou nasekané petrželky a uložíme do tepla.
Konečně přichází řada na kachnu. Na malém množství tuku (stačí opravdu nepatrně, neboť kachna je tučná sama o sobě) maso osmažíme, vždy nejdříve pokládáme na kůži a tuto opékáme dozlatova, až pak na chvíli otočíme z druhé strany. Trvá to přibližně 5 minut. Takto opečené maso dáme ještě na cca 3 minuty dojít do trouby.
Nyní je čas zaměřit se na fazolky. Polovinu slaniny nakrájíme na proužky, totéž uděláme i s česnekem a dáme do rozpáleného výpeku po kachně. Po chvíli přidáme i hrst fazolek a vše společně orestujeme dozlatova.
Šťouchané brambory jsou hotové, omáčka netrpělivě čeká, kachna na nás volá z trouby a fazolky jsou čerstvě orestované. Je čas podávat a hlavně – nechat si chutnat!
Podrobné info: