Pažitka
Název:

Kachní prsa s omáčkou z červeného vína a cibulek


Kachní prsa s omáčkou z červeného vína a cibulek


Ingredience:
Ingredience:
kachní prsa s kůží2 ks
červené víno1 dl
červená cibule1 ks
bílá cibule1 ks
sádlo3 lžíce
anglická slanina150 g
zelené fazolky hrst
brambory6 - 8 ks
sekaná petrželka hrst
bobkový list2 ks
nové koření5 kuliček
cukr2 lžíce
česnek1 stroužek
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Dnes je u nás velmi významný den a jako takový si žádá i něco speciálního k večeři, a to nemluvím jen o lahvi dobrého červeného vína. Kachní prsa jsou přesně to, co dodá i obyčejné večeři punc nevšednosti. 

S přípravou receptu začněte o něco dříve, aby byl čas nechat maso uležet. Kachní prsa lehce osolíme a nařežeme kůži na mřížku, aby se maso později lépe propeklo. Zalijeme červeným vínem, přidáme nové koření a bobkový list a necháme cca půl dne odpočívat.

Dáme vařit brambory a čas potřebný k jejich změknutí využijeme k přípravě omáčky. Na lžíci sádla lehce orestujeme na větší proužky nebo kostky nakrájenou červenou cibuli, kterou zaprášíme jednou až dvěma lžícemi cukru (záleží na kyselosti vína, proto nejdříve ochutnejte) a lehce společně oglazujeme. Během chvilky podlijeme vínem, v němž se marinovala kachna, a to včetně koření.  Necháme takto společně přibližně 15 minut vařit na velmi mírném ohni, aby omáčka získala chuť a aroma koření.  V závěru z omáčky koření vybereme a rozmixujeme ji dohladka. V případě potřeby ještě můžeme naředit troškou vína či naopak přihustit malým množstvím mouky.

Nyní rozpálíme troubu na 180°C a vrátíme se k přípravě šťouchaných brambor. Na zbytku sádla osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu. Veškerý obsah pánve včetně tuku pak vmícháme do našťouchaných brambor spolu s hrstkou nasekané petrželky a uložíme do tepla.

Konečně přichází řada na kachnu. Na malém množství tuku (stačí opravdu nepatrně, neboť kachna je tučná sama o sobě) maso osmažíme, vždy nejdříve pokládáme na kůži a tuto opékáme dozlatova, až pak na chvíli otočíme z druhé strany. Trvá to přibližně 5 minut. Takto opečené maso dáme ještě na cca 3 minuty dojít do trouby.

Nyní je čas zaměřit se na fazolky. Polovinu slaniny nakrájíme na proužky, totéž uděláme i s česnekem a dáme do rozpáleného výpeku po kachně. Po chvíli přidáme i hrst fazolek a vše společně orestujeme dozlatova.

Šťouchané brambory jsou hotové, omáčka netrpělivě čeká, kachna na nás volá z trouby a fazolky jsou čerstvě orestované. Je čas podávat a hlavně – nechat si chutnat!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno